”Kaikki penikset ja tissit yhdessä!” – Nightwish-laulaja kirjoitti väkevän kannanoton tasa-arvon ja naisten oikeuksien puolesta

Floor Jansen (Nightwish)

Nightwish-solisti Floor Jansen kirjoitti perjantaina vietetyn kansainvälisn naistenpäivän kunniaksi Kerrang-lehdelle väkevän kolumnin naisten asemasta nykymaailmassa.

”Pitäisikö minun aloittaa kliseillä, kuten että jokainen päivä on kansainvälinen naistenpäivä”, Jansen aloittaa tekstinsä. ”Että kaikilla naisilla on merkitystä? Olemme teidän äitejänne, siskojanne, vaimojanne, tyttöystäviänne ja tyttäriänne. Että naiset ovat tasavertaisia miesten kanssa.”

”Minulle, rakastavan perheen luomassa vakaassa ja turvallisessa ympäristössä kasvaneelle länsimaiselle tytölle, se on helppo sanoa. Voin huutaa epäoikeudenmukaisuudesta vaikka koko maailmalle. Voin kirjoittaa siitä sosiaaliseen mediaan; jakaa mielipiteitäni, joihin tunnen olevani oikeutettu. Helkkari, voi kirjoittaa nämä sanat Kerrangiin!”

Jansen ei ole tyytyväinen siihen, kuinka hänen kotimaassaan naisille maksetaan samasta työstä vähemmän palkkaa kuin miehille. Hän kirjoittaa olevansa raivoissaan kuullessaan uutisia raiskauksista, orjuudesta ja ihmiskaupasta. ”Olen äärimmäisen surullinen lukiessani naisista epätasa-arvoisissa yhteiskunnissa, joissa heitä kohdellaan niin huonosti, että he mieluummin kuolisivat. Vatsaani vääntää lukiessani, että naisten sukuelimien silpominen jatkuu yhä edelleen. Kuinka montaa kansainvälistä naistenpäivää luulette näiden naisten juhlistaneen?”

”Mitä siis haluamme painottaa kansainvälisenä naistenpäivänä?” Jansen kysyy. ”Monien naisten joka päivä kokemia jatkuvia painajaisia? Vai sitä, että asiat ovat menossa parempaan suuntaan?”

Laulajatar kertoo osallistuvansa konkreettisesti asioiden parantamiseen muun muassa antamalla kasvonsa She Rocks Secret Sari Dress -kampanjaan, jonka avulla intialaisia naisia pyritään suojelemaan ihmiskaupan uhreiksi joutumiselta.

”Kansainvälinen naistenpäivä on tarkoitettu naisille, mutta haluaisin ajatella, etteivät sitä juhlista ainoastaan naiset. Monet miehet jakavat saman filosofian, jossa heidän äitinsä, siskonsa, vaimonsa, tyttöystävänsä ja tyttärensä ovat tasa-arvoisia heidän kanssaan”, Jansen kirjoittaa.

”Emme voi tehdä maailmasta parempaa yhtenä tiettynä päivänä, mutta voimme jättää tämän planeetan parempaan kuntoon kuin mitä se oli löytäessämme sen, seuraavan sukupolven vuoksi. Äitinä toivon, ettei tyttäreni tarvitse koskaan kuullakaan sukuelimien silpomisesta, raiskauksista tai ihmiskaupasta. Että hän kasvaa vahvaksi, itsenäiseksi ja rakastavaksi naiseksi, joka kunnioittaa kaikkea elävää – jolla on sama ajatus siitä, että me voimme parantaa asioita. Yksi askel kerrallaan. Keskittämällä toivomme ja huomiomme siihen, mikä on oikein eikä väärin.”

”Olemme kulkeneet pitkän matkan ja meillä on vielä pitkälti matkaa edessämme. Yksi askel kerrallaan! Yhdessä! Ympäri maailmaa! Kaikki penikset ja tissit yhdessä!”

Voit käydä lukemassa Jansenin kirjoituksen kokonaisuudessaan täällä.