”Lars oli täysin oikeassa” – Mike Portnoy tukee Metallica-rumpalia aikanaan kohua ja porua aiheuttaneessa jupakassa

Portnoy lukeutuu niihin muusikoihin, jotka puolustavat hevijättiläistä Napster-keississä.
9.11.2018 11:25

Kun Metallica rumpalinsa Lars Ulrichin johdolla kävi taisteluun Napsteria vastaan parikymmentä vuotta sitten, ei kovinkaan moni kollega lähtenyt hevijätin tueksi vastustamaan musiikin laitonta jakelua, ainakaan yhtä äänekkäästi ja näkyvästi kuin Metallica. Moni muusikko on kuitenkin jälkikäteen todennut yhtyeen toimineen oikein, vaikka rahanahneeksi syytetty Metallica saikin jupakassa paljon lokaa niskaansa.

Entinen Dream Theater -rumpali, nykyisin Sons Of Apollon riveissä kannuttava Mike Portnoy on yksi muusikoista, joka seisoo tänä päivänä Metallican takana Napster-asiassa. Portnoyn mielestä jokainen, joka on koskaan ladannut musiikkia laittomasti, olevan osasyyllinen musiikkiteollisuuden rappioon.

”Kun Napster ilmestyi vuosituhannen taitteessa, Lars Ulrich lähti taistelemaan muusikkojen puolesta ja hänet revittiin palasiksi. Mutta tässä sitä ollaan lähes 20 vuotta myöhemmin ja mielestäni Lars oli täysin oikeassa. Metallican kaltainen bändi voi sellaisesta selvitä, mutta nuorelle ja uudelle bändille, joka yrittää myydä levyjä tai keikkalippuja, se on mahdotonta”, Portnoy tuumaa.

”Ihmiset, jotka kirjaimellisesti vain ottavat musiikkia ilmaiseksi, tappoivat alan. Kuten sanoin, kun Dream Theater teki tuloaan 30 vuotta sitten, myimme miljoonia levyjä. Nykyään tuoreet bändit myyvät ehkä viisisataa levyä. Bändit saavat musiikkiaan julki, mutta sillä on mahdoton tienata elantoa.”

Portnoy ei kuitenkaan näe internetiä ja teknologian kehittymistä pelkästään huonona asiana.

”Riippuu ihan, mikä on tavoite. Jos haluat myydä levyjä ja tehdä rahaa, se ei onnistu. Jos vain haluat saada musiikkiasi esille, se onnistuu helpommin kuin koskaan. Siinä mielessä internet on hyvä asia”, Portnoy sanoo.

”Kun me aloitimme 80-luvulla, sait musiikkia julkaistua vain levytyssopimuksen turvin. Teit seitsemän levyn sopparin, sinun piti olla Rolling Stonen kannessa ja MTV:llä. Ei ollut muuta keinoa. Nyt se onnistuu ilman, että sinun pitää myydä elämääsi. Se on ainoa hyvä asia, minkä internet on meille muusikoille tehnyt.”

Lisää luettavaa