”Layne patisti minua laulamaan enemmän ja enemmän” – Jerry Cantrell kertoo, miten Alice In Chains kehittyi kahden laulajan bändiksi

Parhaillaan uuden albumin parissa hääräävä grungesuuruus Alice In Chains osallistui hiljattain Rock Fantasy Campin kyselysessioon. Juttutuokion aikana laulaja-kitaristi ja pääasiallinen biisintekijä Jerry Cantrell kertoo edesmenneen laulajan Layne Staleyn rohkaisseen häntä ottamaan isompaa roolia yhtyeen päälaulajana, mitä pidemmälle yhtyeen ura eteni.

Alice In Chains on hyvin tunnettu kahden laulajan, Staleyn ja Cantrellin ja myöhemmin Cantrellin ja Staleyn saappaisiin astuneen William DuVallin upeista lauluharmonioista ja kahden sävyltään erilaisen liidilaulajan käytöstä kappaleissaan. Tämä oli Cantrellin mukaan suoraa seurausta hänen omasta musiikillisesta kasvatuksestaan sekä musiikkimausta.

– Lauloin kuorossa yläasteella ja lukiossa. Olin jopa kuoroni johtaja jossain kohtaa. Lauloimme paljon acapellaa ja neliäänisiä harmonioita kilpailuissa sun muuta. Lisäksi kaikki ne bändit, joita fanitin, käyttivät paljon harmonioita tai niissä oli useampia laulajia. Kiss, The Who, Pink Floyd, tietenkin The Beatles ja The Eagles. Rakastin moniäänisiä juttuja, joten kehitimme jo varhain helpon tavan toimia kimpassa, Cantrell kertoo.

– Kun kirjoitimme biisejä, jos minä en keksinyt harmonioita, niin [Layne] keksi. Jos häneltä ei irronnut, niin minä kehitin jotain. Loimme oman kielen ja soundin sillä tavalla.

Siinä missä yhtyeen Facelift-debyytillä (1990) Staley toimi pääasiallisena liidilaulajana, myöhemmillä levyillä Cantrellin rooli kasvoi yhä suuremmaksi ja suuremmaksi. Cantrell ei kuitenkaan missään vaiheessa astunut Staleyn varpaille vaan kyseessä oli luonnollinen kehittyminen.

– Aloin laulaa liidejä ensimmäisellä ep-levyllämme ja osuuteni kasvoi aina sitä seuraavalla levyllä ja niin edelleen. Layne patisti minua laulamaan enemmän ja enemmän ja meistä tuli ihan oikeasti kahden laulajan bändi.

– William ja minä työskentelemme pitkälti niissä samoissa raameissa. Vaikka he ovatkin kaksi täysin eri tyyppiä ja heidän äänensä ovat erilaiset, homma toimii sillä työskentelemme samalla aaltopituudella.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Alternative Nation.