Levyjätti myöntää viimein: varastopalo tuhosi masternauhoja Nirvanalta, Soundgardenilta, Slayerilta ja Elton Johnilta

Kuvituskuva

Universal Music Groupin varastossa riehunut tulipalo teki tuhojaan jo vuonna 2008, mutta vasta viime vuonna saimme tietää, että rakennus kätki sisäänsä satojatuhansia lukuisten eri artistien masternauhoja.Vahinkojen todellisesta laajuudesta ei kuitenkaan ole tähän mennessä ollut täyttä selvyyttä.

Nyt Consequence of Sound raportoi Universalin tarkentaneen, että palossa tuhoutui ja/tai vahingoittui muun muassa Nirvanan, Soundgardenin, Slayerin ja Elton Johnin masternauhoja.

Tiedon saamisessa kesti 12 vuotta, sillä Universal ei alunperin kertonut vahingoista muusikoille lainkaan. Tuhot paljastuivat vasta kun The New York Times julkaisi aiheesta artikkelin, jonka jälkeen artistit kuten Hole, Soundgarden ja Tom Pettyn perikunta haastoivat levyjätin oikeuteen. Sen puitteissa he vaativat myös täydellistä listausta tuhoutuneista töistä.

Aiemmin mainittujen artistien lisäksi Universalin toimittamista asiakirjoista selviää, että masternauhoja tuhoutui …And You Will Know Us by the Trail of Deadilta, Bryan Adamsilta, David Baerwaldilta, Beckiltä, Sheryl Crow’lta, Jimmy Eat Worldilta, Les Paulilta, Peter Framptonilta, Michael McDonaldilta, Sonic Youthilta, Suzanne Vegalta, The Surfarisilta, White Zombielta sekä Y&T:ltä.

Kaikki osapuolet eivät ole kuitenkaan yhtä mieltä siitä, kuinka monen artistin nauhoitukset vahingoittuivat tai tuhoutuivat liekkien loimussa.

”Universal väitti alunperin, että palo vaikutti 17 000 artistin töihin kun he kävivät oikeutta vahingoista”, muusikoita edustava asianajaja Howard King kommentoi. ”Nyt kun heitä ollaan haastamassa oikeuteen, he väittävät sen koskettaneen vain 19 artistia. Lukujen eroavaisuus on käsittämätön.”