Maailman arvokkaimmat levyt – löytyykö vintiltäsi jokin näistä?

Ja jos löytyy, myisitkö?

Kuuntele hyvä ihminen tuoreitakin levyjä.

Perinteikäs brittijulkaisu NME rakastaa erinäisiä listauksia. Taannoin lehti laittoi järjestykseen kaikkien aikojen rahakkaimmat levytyssopimukset, ja nyt on vuorossa 20 arvokkaimman äänilevyn luettelo. Mukaan on päätynyt kuvien kanssa todellisia keräilyharvinaisuuksia rockin historian varrelta: esimerkiksi EMI Recordsin vuonna 1978 tapahtumakutsuksi painattama Queenin Bohemian Rhapsody/I’m In Love With My Car -seiska on lehden arvion mukaan tänä päivänä n. 5000 punnan (lähes 7000 euron) arvoinen.

Maailman arvokkaimmaksi kiekoksi on nostettu The Quarrymenin vuoden 1958 That’ll Be The Day/In Spite Of All The Danger -alkuperäisäänitys. Kyseinen kopio on ainoa tunnettu, ja sen nauhoittivat paikallisessa elektroniikkaliikkeessä herrat Paul McCartney, John Lennon ja George Harrison yhdessä rumpali Colin Hantonin ja pianisti John Duff Lowen kanssa. Varhaisen The Beatles -inkarnaation lätyn reaaliarvoksi määritellään 100 000 puntaa (liki 140 000 euroa).

Myös mm. The Rolling Stonesia, David Bowieta, Tinkerbells Fairydustia ja Sex Pistolsia mahtui listalle, jonka pääset näkemään kokonaisuudessaan tästä. Vertailun vuoksi kannattaa tarkastaa myös The Telegraphin reilun vuoden takainen rankkaus, jossa mainittu The Quarrymen -harvinaisuus on määritelty vielä tuplasti arvokkaammaksi.

Vanha kunnon levysoitin oli brittiläisten jälleenmyyntiyritysten viime joulun myydyin audiotuote. Ei auta kuin toivoa, että myös näiden keräilyaarteiden omistajilla on pelit ja vehkeet kunnossa.