Maailman musiikkimediat ylistävät Alexi Laihoa: ”Hän innoitti kokonaista sukupolvea metallikitaristeja”

Mika Kirsi

Harvoin – jos koskaan – on suomalaisen muusikon kuolema nostattanut maailmalla samanlaista suremisen aaltoa kuin Alexi Laihon tapauksessa. Maineikkaat muusikot Dave Mustainea, David Coverdalea, Alex Skolnickiä, Michael Amottia, Gary Holtia ja Marty Friedmania myöten ovat julkaisseet hyvästijättiviestejä sosiaalisessa mediassa. Viestejä voit lukea tarkemmin esimerkiksi tästä jutusta.

Myös suuret metallimediat ovat nostaneet hattua poisnukkuneelle. Children of Bodom oli tuttu näky musiikkilehdissä kautta maailman, ja kuolinuutinen on vetänyt useat ulkomaiset toimittajat tunteikkaiksi.

Kerrangissa Nick Ruskell kirjoittaa Laihosta muusikkona, joka innoitti kokonaista sukupolvea metallikitaristeja. ”Hyvästi, Wildchild, kitarasankari ja vertaansa vailla oleva lahjakkuus. Summatkoon Matt Heafy miehen merkittävyyden vielä kertaalleen: ’Ilman Children of Bodomin Something Wildia, Hatebreederiä ja Follow the Reaperiä ei Triviumia todennäköisesti olisi olemassa. Sinua jäädään kaipaamaan'”, Ruskell kirjoittaa.

Metal Hammer puolestaan ylistää Laihon olleen pelkkää metallikitaristia monipuolisempi muusikko – ”Modernin metallin hullu tiedemies”, lehti summaa ajatuksensa otsikossa. ”Heavy metal ei ollut koskaan aiemmin nähnyt ketään Alexi Laihon kaltaista, ja nyt kun hän on poistunut aivan liian aikaisin, ei tule koskaan näkemäänkään. Metallimaailma on köyhempi ilman häntä”, Tom Dare kirjoittaa.

Metalsucks-sivusto nosti Laihon kasvot Facebook-profiikuvakseen. ”Otamme osaa Laihon lähipiirin suruun. Muistakaa soittaa tänään Bodomia kaatuneen sankarimme kunniaksi”, sivusto kannustaa lukijoita Laihon viimeisiä vuosia kertaavassa uutisessaan.

Metal Injection -sivusto puolestaan osoittaa kunnioitustaan parillakin nettiartikkelilla. Yhdessä jutussa esitellään erinäisiä videoklippejä, joissa Laiho näyttää osaamistaan esimerkiksi klassista musiikkia sähkökitaralla tykittämällä. Toiseen artikkeliin on kerätty Laihon kuvia vuosien varrelta.

Mitä Suomen mediaan tulee, Yle nostaa esille omia tallenteitaan Laihon vaiheista. Täältä voi esimerkiksi katsoa miehen otteita Iiro Rantalan musiikkiluokan opettajana, ja täältä voi katsoa Children of Bodomin Ruisrock-keikan vuodelta 2014.