Melvins-nokkamies tyrmää Kurt Cobainiin ja bändin yhteistyöhön liitetyn harhakäsityksen – ”Pidän sitä loukkaavana”

Nirvana-keulahahmon oli tarkoitus tuottaa Melvinsin Houdini-pitkäsoitto, mutta oli siihen pestiin liian sekaisin, toteaa Buzz Osborne.
5.10.2023 16:31

Melvins-yhtyeen Houdini-albumi, joka oli järjestyksessään yhtyeen viides ja ensimmäinen ison levy-yhtiön (Atlantic) kautta julkaistu pitkäsoitto, täytti syyskuussa pyöreät 30 vuotta. Bändin biisintekijä ja laulaja-kitaristi Buzz Osborne muisteli tuoreessa Revolver-lehden videohaastattelussa kyseistä levyä ja muun muassa sitä, miten levyn tuottajaksi oli alun perin pestattu Nirvana-nokkamies Kurt Cobain, joka kuitenkin sai potkut oltuaan liian sekaisin hoitaakseen työnsä bändin vaatimalla tasolla. Cobain merkittiin tekijätietoihin kuitenkin osatuottajaksi ja hän soittaa kitaraa Sky Pup -kappaleessa sekä perkussioita Spread Eagle Beagle -kappaleessa.

”Kun hän jätti kokonaan tulematta yksiin sessioihin, tuli hyvin selväksi [ettei hän ole kunnossa]. Eikä kyse ollut siitä, etteikö hän olisi osannut, vaan tiesimme, ettei siitä vain tulisi mitään”, Osbourne toteaa.

Osborne halusi samalla oikaista huhupuheet ja harhakäsityksen siitä, että Cobain olisi lähtenyt sessioista itse kävelemään, koska bändi olisi halunnut hänen kirjoittavan biisejä levylle. Osbornesta väite on suorastaan loukkaava.

”Menin [Nirvana-manageri] Danny Goldbergin toimistoon Atlanticilla ja kerroin hänelle [Cobainista]. Kuinkas sattuikaan, hän ei muka muista tästä mitään, mikä on ihan hullua. Hän on oikeasti sanonut, että Kurt lähti, koska halusimme hänen tekevän meille biisejä, mikä on ihan vitun järjetön väite”, Osborne tuhahtaa.

”Meille tuottaja on tyyppi, jolle näytämme, mitä biisejä meillä on ja käymme niitä yhdessä läpi. Mutta en ole koskaan tarvinnut ketään kirjoittamaan minulle biisejä, en koskaan. Koko ajatus on täysin absurdi ja kuvottava. Pidän sitä loukkaavana.”

Garth Richardson nappasi tuottajapestistä kiinni Cobainin saatua kenkää ja Houdini julkaistiin 21. syyskuuta 1993. Seitsemän kuukautta myöhemmin Cobain kuoli. Osborne sanoo hyvän ystävänsä kuoleman ottavan edelleen koville.

”Kun kuulen heidän musiikkiaan, minun on vaikea saada tuntemuksia, joihin [Cobainin kuoleman] ei olisi vaikuttanut. Se oli henkilökohtainen tragedia enkä ole päässyt siitä yli.”

Lisää luettavaa