Naispuoliset toimijat julkaisivat avoimen kirjeen Ruotsin musiikkiteollisuuden häiriköintikulttuurista – Yli 2000 allekirjoittaneen joukossa muun muassa Nina Persson, Eva Dahlgren ja First Aid Kit

First Aid Kit

"Siirrämme häpeän takaisin niille, joille se kuuluu - syyllisille ja niille, jotka suojelevat heitä."

Dagens Nyheter on julkaissut lähes 2 200 naispuolisen musiikkialan ammattilaisen allekirjoittaminen avoimen kirjeen, jossa nämä nostavat esiin Ruotsin musiikkiteollisuudessa hiljaisesti hyväksytyn seksuaalisen häiriköinnin kulttuurin sekä alalla vallitsevia epäkohtia.

Allekirjoittaneiden joukossa on niin artisteja ja muusikoita kuin myös levy-yhtiön edustajia ja harjoittelijoita, maailmantähtiä sekä hiljaisia taustavaikuttajia. Kirjeen ovat kuitanneet muun muassa The Cardigansin Nina Persson, Eva Dahlgren, First Aid Kit -duon Söderbergin sisarukset, Robyn, Seinabo Sey, Tove Lo, Zara Larsson sekä Icona Pop -yhtyeen Caroline Hjelt ja Aino Jawo.

Kirjeessä naiset kertovat kokemuksistaan kulissien takana ja jakavat tosielämän esimerkkejä, joihin sisältyy seksuaalista kommentointia ja ehdottelua, kourimista, koskettelua ja pahimmissa tapauksissa raiskauksia. Kirjeessä todetaan naisten kokeman seksuaalisen häirinnän olevan enemmän sääntö kuin poikkeus.

”Enää emme vaikene. Vaadimme nollatoleranssia seksuaaliselle hyväksikäytölle ja väkivallalle, ja niistä tulee seuraamaan työsopimusten välitön purkaminen. Te, jotka pidätte alalle valtaa käsissänne, olette vastuussa siitä, ettei kukaan ole haavoittuvainen työpaikallaan. Ja te olette epäonnistuneet työssänne”, kirjeessä todetaan.

”Me löydämme tarinoillemme tukea ja kuuntelijoita. Kuuntelemme ja tuemme toisiamme jatkossakin. Siirrämme häpeän takaisin niille, joille se kuuluu – syyllisille ja niille, jotka suojelevat heitä. Puhumme kaikki yhteen ääneen emmekä aio kommentoida kirjeen sisältöä enempää. Ei tarkoittaa ei, kunnioittakaa sitä! Me tiedämme, keitä te olette.”