Nirvanan Nevermindin tuottaja käytti The Beatlesia aseenaan, kun Kurt Cobain hangoitteli vastaan

"Jouduin jatkuvasti muistuttamaan, että tarkoitushan oli tehdä elämää suurempaa soundia, eikö niin?" Butch Vig muistelee.
22.12.2022 21:52

Nirvanan Nevermind-klassikkoalbumin tuottanut Garbage-rumpali Butch Vig muisteli Consequencen The Story Behind The Song -podcastin tuoreimmassa jaksossa, miten albumi ja erityisesti ikoninen Smells Like Teen Spirit -hitti oikein syntyivät. Nirvana halusi studiossa saada isoa ja huoliteltua soundia, mutta pitää samalla kiinni punk-autenttisuudestaan. Nämä kaksi maailmaa eivät ihan aina kohdanneet ja Vig kertoo joutuneensa joskus käyttämään kaikki suostuttelutaitonsa saadakseen vastahakoisen Kurt Cobainin tekemään hänen haluamiaan asioita.

”Saatoin sanoa, että tehdään tähän päällekkäisäänitys erilaisella soundilla ja aluksi [Cobain] saattoi olla messissä, mutta heti kun aloimme tehdä sitä, hän saattoi hieman raivostua: ’En halua soittaa sitä enää toiste’. Jouduin jatkuvasti muistuttamaan, että tarkoitushan oli tehdä elämää suurempaa soundia, eikö niin?” Vig muistelee ja kertoo käyttäneensä usein The Beatles -korttia, koska tiesi Cobainin olevan yhtyeen suuri fani.

”Kun ensimmäisen kerran halusin hänen tekevän päällekkäisäänityksiä lauluun, hän totesi ykskantaan ettei halua tehdä sitä, se tuntuu feikiltä”, Vig kertoo.

”Toistelin hänelle: ’Mutta Beatleskin tuplasi kaikki lauluraitansa. Kuuntele John Lennonia. Kuuntele Paul McCartneya. Kaikki lauluraidat on tuplattu’. Sitten hän istui viisi sekuntia ihan hiljaa ja oli, että okei.”

Lisää luettavaa