Queenin Brian May muisteli Eddie Van Halenia ja yhteistyönä syntynyttä ep-levyä – ”Eddie räjäytti tajuntani”

"Se oli kuin olisi nähnyt Jimi Hendrixin ensimmäistä kertaa", May kuvailee ensimmäistä Van Halen -keikkakokemustaan.

Queen-kitaristi Brian May muisteli edesmennyttä kitaralegenda Eddie Van Halenia tuoreessa Total Guitarin haastattelussa. May kertoo tavanneensa Eddie Van Halenin ensimmäisen kerran 70-luvun lopussa, kun Van Halen -yhtye toimi Black Sabbathin lämmittelijänä näiden Never Say Die -kiertueella.

”Olin kuullut Van Halenista ja onnekseni ehdin näkemään myös heidät. Menin nimittäin sinne vain tapaamaan ystävääni Tonya (Iommi, Black Sabbath -kitaristi) ja jos menet keikalle lähinnä vain moikkaamaan kaveria, olet yleensä myöhässä keikalta. Mutta ehdin paikalle ajoissa ja näin Van Halenin. Eddie räjäytti tajuntani. En ollut koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Sitä oli lähes mahdoton sisäistää ja muistan vain ajatelleeni, että ei tämä voi olla totta. Se oli kuin olisi nähnyt Jimi Hendrixin ensimmäistä kertaa”, May muistelee.

Kitaristeista tuli lopulta hyviä ystäviä ja Eddie Van Halen päätyi myös mukaan Brian Mayn vuonna 1983 julkaistulle Star Fleet Project -soolo-ep:lle. May kertoo ep:n syntyneen täysin suunnittelematta ja spontaanisti.

”Queen oli tauolla ja asuin tuolloin Los Angelesissa, jossa jostain syystä tunsin itseni aina ihan eri ihmiseksi. Olen luonnostani melko ujo ja vetäytyvä, mutta siellä ollessani soittelin paljon ihmisille. Yhtenä aamuna tuumasin, että minäpä soitankin tästä Eddie Van Halenille, jos vaikka hengailisimme yhdessä tai jotain. Eddie kysyi, mitä haluaisin tehdä ja outo ajatus juolahti mieleeni: poikani oli katsonut tätä scifi-sarjaa, jonka tunnarista voisi saada hienon kitaravetoisen version. Eddie innostui ajatuksesta ja pian keräsinkin muut soittajat kasaan.”

Mukaan projektiin lähtivät Mayn naapurina asunut REO Speedwagon -rumpali Alan Gratzer, Rod Stewartin basisti Phil Chen sekä Queenin keikkakiipparistina toiminut Fred Mandel. May varasi Record Plant -studion kahdeksi päiväksi ja he äänittivät Star Fleet -tunnussävelmän lisäksi Mayn säveltämän Let Me Out -kappaleen sekä improvisoidun Blues Breaker -jamittelun.

”Istuimme siellä studiossa ja kaikilla oli leveä hymy naamallaan. Olimme kaikki siinä pisteessä, että omien bändiemme kanssa studiohommista oli tullut vakavaa työtä – totta kai me kaikki rakastamme musiikkia, mutta joskus tunnelma voi olla kireä, kun deadline pukkaa päälle ja levy pitäisi saada valmiiksi ja näin. Mutta tämä oli ihan erilaista – olimme vain ystäviä pitämässä hauskaa ja jos siitä syntyisi jotain, se olisi vain bonusta”, May muistelee äänityssessioita.

Brian May sanoo Star Fleet Project -session antaneen hänelle paljon lisää itsevarmuutta muusikkona.

”Opin, että voin tehdä pari puhelinsoittoa, pistää sessiot pystyyn ja vain soittaa. Siihen asti ajattelin aina, että olen musiikillisesti olemassa vain yhtenä Queenin osana. Mutta nyt löysin oven ja avasin sen. Luulen, että se teki minusta mielenkiintoisemman esiintyjän, ehkä jopa mielenkiintoisemman persoonan. Se antoi minulle lisäpotkua enkä enää ajatellut, että olen vain yksi jäsen bändissä”, May pohtii.

Lue Brian Mayn koko haastattelu täältä.