Rajulla metalilla on kuulijaansa täysin päinvastainen vaikutus kuin monet sensuuriin taipuvaiset ryhmät uskovat, väittää tutkimus

13.3.2019 20:57

Macquarie Universityn musiikin aiheuttamia kognitiivisia prosesseja tutkiva Music Lab -osasto on slevitellyt tuoreessa tutkimuksessaan musiikin kuulijassaan aiheuttamia emotionaalisia vaikutuksia, raportoi BBC. Tutkimusta varten 32 [death metal-] fanille ja 48 ei-fanille soitettiin ruotsalaisen death metal Bloodbathin Eaten-kappaletta sekä Pharrell Williamsin hitti-single Happyä. Samaan aikaan heidän piti katsoa epämiellyttävää kuvamateriaalia.

Tarkoituksena oli selvittää, kuinka osallistujien aivot reagoivat väkivaltaiseen kuvastoon, ja oliko samaan aikaan soitetulla musiikilla vaikutusta visuaalisten ärsykkeiden herättämiin tuntemuksiin.

”Jokaiselle osallistujalle soitettiin kuulokkeiden kautta Happya tai Eatenia samalla, kun heille näytettiin kaksi kuvaa – yksi kummallekin silmälle”, tutkimuksen kuvauksessa kerrotaan. ”Toisessa kuvassa näkyi jotakin väkivaltaista, kuten vaikkapa tilanne, jossa jonkun kimppuun käydään kadulla. Toinen kuva oli puolestaan täysin harmiton.

”Mikäli väkivaltaisen musiikin kuluttajat olisivat turtuneet väkivaltaan, mistä monet uskonnolliset, kasvatukselliset ja sensuuriryhmittymät ovat olleet huolissaan, vaikutuksen ei pitäisi olla sama. Fanit prosessoivat väkivaltaisen kuvaston täysin samalla tavoin kuin ei-fanitkin”, tuloksissa kerrotaan.

”[Death metal] fanit ovat leppoisaa sakkia”, sanoo Australian Universityn professori Bill Thompson. ”He eivät lähde tuosta noin vain vahingoittamaan muita.”

”Vallitseva emotionaalinen reaktio tähän musiikkiin on iloinen ja voimaannuttava”, Thompson jatkaa. ”Mielestäni tämän musiikin kuunteleminen, ja sen kääntäminen voimaannuttavaksi, kauniiksi kokemukseksi – se on kerrassaan upea juttu.”

Lisää luettavaa