Rocktähtien kiertuetietoja julki – paljonko Black Sabbath, Ghost, Nickelback, Disturbed ja kumppanit tienasivat keikoistaan?

Black Sabbath.

Billboardin Boxscore-listaa on jälleen päivitetty. Tapahtuma- ja kiertuejärjestäjien raporteista kasatulla listalla kerrotaan tarkkaa tietoa siitä, miten suurissa saleissa eri artistit esiintyvät, montako lippua keikoille on myyty, paljonko liput maksoivat ja paljonko esiintyjä tienasi konserteista bruttona.

Artistien ansiot eivät siis mene kokonaisuudessaan esiintyjien taskuihin, vaan niistä vähennetään ensin kaikenlaiset kiertuemenot, managerin palkka, ohjelmamyyjän osuus ja niin edespäin.

Black Sabbathin jäähyväiskiertue (vai ”jäähyväiskiertue”?) puksuttaa Yhdysvalloissakin mallikkaasti. Bändi myi syyskuussa Los Angelesin Hollywood Bowlin loppuun ja tienasi keikasta rapeat 1 573 560 dollaria. Eurooppalaisittain on kenties hivenen hämmästyttävää, että grungepioneeri Temple of the Dog painii ihan samassa sarjassa Sabbathin kanssa: Chris Cornell ja kumppanit myivät San Franciscon- ja Inglewoodin-keikkansa loppuun ja saivat molemmista sellaiset 1,5 miljoonaa dollaria.

Nickelbackillä ei mennyt Englannissa aivan yhtä hyvin. Kanadalaiset myivät lokakuussa Lontoossa O2-areenalla 11 429 lippua 17 429-paikkaiseen saliin, eli tyhjää tilaa jäi peräkatsomoon. Tuloja tuli 594 167 dollaria.

Myös Disturbedilla oli hankaluuksia saada Australian-kiertueensa keikkoja täyteen. Vain yksi neljästä listatusta keikasta oli loppuunmyyty, vaikka esiintymispaikat olivat Helsingin Jäähallin kokoisia tai pienempiäkin. Kyllä noista yhteensä tuli kuitenkin päälle miljoona dollaria, joten ei huono tulos.

Ghost esiintyi marraskuussa Montrealissa 2250 katsojaa vetävässä salissa, johon jäi parikymmentä lippua myymättä. Tuloja kertyi 63 890 dollaria. Katsotaan seuraavan levyn jälkeen, mihin kokoluokkaan yhtye kasvaa.

Yksi hieman alakuloinen nimi listalta löytyy: takavuosien kitarasankari Steve Vai konsertoi 21.11. Pohjois-Carolinan Durhamissa 976 henkeä vetävässä salissa, mutta maestron vetovoima keräsi paikalle vain 592 katsojaa. Tuloja kertyi 32 481 dollaria.

Entä kuka nousi listan kärkeen? Latinotähti Marc Anthony pieksi kaikki Black Sabbathit ja kumppanit selkein lukemin: salsamuusikko tienasi kahdesta Miamin-keikastaan muikeat 4 585 875 dollaria. Salsa se on mikä kannattaa!