Roger Waters kehoitti Lana Del Reyta perumaan Israelin-keikkansa, mutta poppari ei aio taipua – ”Tämä on minun tapani toimia”

Lana Del Rey

Lana Del Rey ei ole BDS-liikkeen kanssa samoilla linjoilla.

Alkuviikosta Suomessa konsertoinut Roger Waters julkaisi pop-tähti Lana Del Reylle osoitetun avoimen kirjeen, jossa tämä kehoitti popparia harkitsemaan vakavasti esiintymistään Meteor-festivaaleilla Israelissa 7. syyskuuta. BDS-liikkeen näkyvimpiin ja äänekkäimpiin kannattajiin kuuluva Waters pyytää Lana Del Reyta boikotoimaan maata ja osoittamaan näen tukensa palestiinalaisille, joita Israelissa sorretaan.

”BDS:n mielenosoitusta tukemalla tukee palestiinalaisten taistelua perusihmisoikeuksien puolesta. Rajan ylittäminen on poliittinen toimi, jolla tuetaan apartheidia, joka kiistää heiltä nämä oikeudet, vaikka syvällä sydämessäsi uskoisitkin olevasi asiassa neutraali. Kuten Desmond Tutu osuvasti totesi: ’Jos olet neutraali epäoikeudenmukaisessa tilanteessa, olet valinnut sortajan puolen’. Pyydän sinua ja muita, jotka harkitsevat ylittävänsä rajan ja esiintyvänsä festivaaleilla, ajattelemaan asiaa pitkään ja hartaasti. Israelilaispromoottorit maksavat varmasti hyvin, mutta onko se sen arvoista, että hylkäätte palestiinalaisveljet ja -siskot hädän hetkellä?” Waters kirjoittaa.

Dear Lana Del ReyI have been reading your comments on Twitter, maybe I can help clear a couple of things up. Palestine…

Julkaissut Roger Waters Tiistaina 21. elokuuta 2018

Lana Del Rey on nyt vastannut Twitterissä ja Instagramissa Watersille ja muille asiasta häntä kritisoiville tahoille, ettei aio perua keikkaa vaan haluaa levittää musiikin ilosanomaa ilman poliittista agendaa. Del Ray toteaa uskovansa musiikin olevan universaali asia, jota pitää käyttää ihmisten yhdistämiseen.

”Emme aina ole samaa mieltä esiintymispaikkojemme poliittisista toimista edes kotimaassamme ja tunnemme joskus olomme turvattomaksi, mutta olemme muusikoita ja olemme omistaneet elämämme kiertämiseen. Vaikka minulla onkin omat vahvat käsitykseni siitä, mikä on oikein ja väärin, haluan muistuttaa, ettei esiintymiseni Tel Avivissa ole poliittinen kannanotto”, Del Ray toteaa.

”En minä Kaliforniassa esiintyessänikään tue nykyisen hallitukseni mielipiteitä tai joskus epäinhimillisiä tekoja enkä hyväksy omaa presidenttiäni, joka avoimesti pilkkaa vammaisia puoluekokouksissaan. Olen vain laulaja, joka tekee parhaansa navigoidessaan läpi sotien runtelemien maiden.”

Instagramissa laulaja sanoo ymmärtävänsä ihmisten huolen ja kertoo haluavansa rauhaa niin Israeliin kuin Palestiinaan. Hän myös viittaa vastauksessaan suoraan Watersin alkuperäiseen pyyntöön.

”Luin lausuntosi, jossa puhut toimien vaikutuksesta.. Ymmärrän täysin, mitä tarkoitat ja tämä on minun tapani toimia.”