Rolling Stone listasi karmaisevia levyjä lahjakkailta artisteilta – mukaan pääsi niin Metallicaa, Queenia, Bob Dylania kuin Black Sabbathiakin

19.2.2023 21:34

Rolling Stone listannut 50 karmeaa levytystä muutoin kyvykkäiltä artisteilta. Listalta löytyy kovia nimiä kuten Panteraa, Paul McCartneytä, Kissiä, John Lennonia ja Madonnaa. Otetaan kuitenkin muutama poiminta lähempään tarkasteluun.

Sijalta 43. löytyy Metallican St. Anger.

”Kun Metallica oli pahimmassa aallonpohjassaan, kiitos James Hetfieldin kroonisen alkoholismin, basisti Jason Newstedin lähdön ja epävarmuuden siitä, mihin yhtye kuului Napsterin jälkeisessä musiikkimaailmassa, he kutsuivat kameraryhmän taltioimaan St. Angerin tekoprosessia”, Rolling Stonessa kirjoitetaan. ”Tästä seurasi erinomainen Some Kind of Monster -dokumentti sekä pahaksi pettymykseksi osoittautunut albumi.”

Lehti mainitsee levyn synneiksi paitsi Lars Ulrichin paljon parjatun virvelisoundin, viimeistelemättömän kappalemateriaalin sekä suoraan katkon pahnoilta runoillut sanoitukset.

Hyvää sanottavaa ei juuri löytynyt myöskään sijalle 20. valitusta Queenin The Cosmos Rocks -levystä. ”Paul Rodgersin komennolla Cosmos Rocks tarjoilee unohdettavaa radiotöhnää”, albumista todetaan. Yhtä lailla piiska sivaltaa myös Black Sabbathin sijalla 6. nököttävää Forbidden-albumia.

”Forbidden on Black Sabbath -levy vain nimellisesti. Kitaristi Tony Iommi oli yhtyeen ainoa pysyvä jäsen, eikä edes myöhempien aikojen jäseniä kuten Ronnie James Dioa kuulla lainkaan. Poppoo oli ollut jo vuosikymmenen ajan kadoksissa ja levy-yhtiö vakuutteli, että Ice-T tulisi ja tekisi bändistä taas muodikkaan ja modernin.”

”Albumin flopattua fanien ja kriitikoiden keskuudessa, Iommille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin palauttaa Ozzy Osbournen aikainen kokoonpano ja teeskennellä, että koko Ice-T-jupakkaa ei ollut koskaan tapahtunutkaan.”

Sijalta viisi löytyy puolestaan Bob Dylan Down In The Groove -levyllään.

Rolling Stone kirjoittaa heti alkuun, ettei levyltä löydy ainuttakaan pelastavaa tekijää.

”Se on jäykkä, hengetön kokoelma covereita, yhteistyötä Grateful Dead -sanoittaja Robert Hunterin kanssa sekä alkuperäissävellyksiä, jotka on pilattu juustoisilla kasarirummuilla ja -syntikoilla sekä yleisellä äärimmäisestä laiskuudesta viestivällä hengellä.”

Rolling Stonen mukaan yhtä luokatonta levyä ei Dylanilta ole sittemmin kuultukaan (”vaikka Under the Red Sky pääsikin lähelle”).

Ykköseksi kiilasi Kanye ”Ye” Westin Ye. Pääset tutustumaan listaan tarkemmin täällä.

Lisää luettavaa