Serj Tankian kritisoi Imagine Dragonsin ”tekopyhää asennetta” – ”Vihaan sitä, miten artisteja käytetään kansanmurhaa ajavien diktaattorien valkopesuun”

5.7.2024 13:16

Imagine Dragons sai muusikkokollegoilta kuten System of a Downin Serj Tankianilta, Rover Watersilta ja Brian Enolta osakseen kritiikkiä siitä, että yhtye konsertoi viime syksynä Azerbaidžanissa. Tankian lähestyi yhtyettä ensin kirjeellä ja myöhemmin avoimesta sosiaalisessa mediassa ja pyysi näitä harkitsemaan vakavasti konserttien perumista, koska ne voidaan tulkita presidentti İlham Əliyevin ja autoritäärisen hallinnon toimien tukemiseksi ja ”valkopesuksi”. Kun yhtye kehoituksista huolimatta järjesti konsertit, pettynyt Tankian avautui asiasta Metal Hammer -lehdessä.

”Varoitin heitä heidän itsensä vuoksi. Olen varoittanut useita organisaatioita käyttämästä Azerbaidžania keikkapaikkana, koska jos heille suodaan kansainvälisiä linkkejä, he vain jatkavat pahoja tekojaan. Maata hallitsee diktaattori, joka suorittaa kansanmurhaa, mutta saa silti sopimuksia, Formula-kisoja ja isoja konsertteja. Se saa ajattelemaan, että tappaminen on ihan okei”, Tankian sanoi.

Rolling Stone -lehti haastatteli hiljattain Imagine Dragons -keulahahmo Dan Reynoldsia ja kysyi tältä, miksi yhtye ei perunut keikkojaan varoituksista ja pyynnöistä huolimatta. Reynoldsin mukaan yhtye ei halua rangaista fanejaan siitä, mitä maan johtajat ja hallinnot tekevät.

”Sellaiseen lähteminen on hyvin kinkkinen juttu. Maailma on täynnä korruptoituneita johtajia ja sodanlietsojia – mihin sitten vedät rajan? Se on erittäin kalteva pinta kulkea enkä aio koskaan viedä faneiltamme pois mahdollisuutta kuulla soittoamme”, Reynolds vastasi.

Nyt Tankian on vuorostaan kommentoinut Reynoldsin lausuntoja omalla Instagram-tilillään. Tankian jakoi kuvakaappauksen Reynoldsin Rolling Stone -haastattelusta ja kritisoi kuvan saatteessa bändin ajattelutapaa.

”Kaikella kunnioituksella, minä ainakin vedän rajan etniseen puhdistukseen ja kansanmurhaan”, Tankian jyrähtää.

”Kun yhtye päätti konsertoida Bakussa, oli Azerbaidžanin diktaattori kansan tuella jo yhdeksän kuukauden ajan saartanut Vuoristo-Karabahin aluetta tavalla, jonka Kansainvälisen rikostuomioistuimen entinen syyttäjä Luis Moreno Ocampo luokitteli kansanmurhaksi. Soittaisivatko he natsi-Saksassa? Mikseivät he esiinny Venäjällä? Koska se ei ole suosittua? He tukevat Ukrainaa mutta eivät Artsakhin armenialaisia?”

”Ainoa kalteva pinta on tällainen tekopyhä asenne. Minulla ei ole mitään tätä kaveria tai hänen bändiään vastaan. Minä vain vihaan sitä, miten artisteja käytetään kansanmurhaa ajavien diktaattorien valkopesuun.”

Lisää luettavaa