The Beatlesiltä tulossa ”viimeinen single” – Paul McCartney paljasti työstäneensä kappaletta tekoälyn avustuksella

McCartney käytti tekoälyä eristääkseen John Lennonin lauluraidan vanhalta demonauhalta.
13.6.2023 18:55

Monet muusikot ovat kertoneet suhtautuvansa tekoälyyn varauksella tai suorastaan vihamielisesti. Sir Paul McCartney ei kuitenkaan kuulu tähän joukkoon. McCartney nimittäin paljasti BBC Radio 4:n haastattelussa työstäneensä kaikessa hiljaisuudessa The Beatlesin ”viimeistä singleä”, jota varten McCartney irroitti tekoälyn avustuksella John Lennonin lauluraidan vanhasta demonauhasta. Kappaletta tehdessä hyödynnettiin samaa tekniikkaa, jolla Peter Jacksonin Get Back -dokumenttisarjaa varten irroitettiin vanhoista alkuperäisnauhoista Beatlesin jäsenten puheet taustakohinasta ja saatiin näin luotua ”puhdas” ääniraidan.

”[Jackson] pystyi eristämään Johnin äänen venyneestä kasettinauhasta. He vain opettivat koneelle, että: ’Tuo on puhetta. Tuo on kitaraa. Heivaa kitara pois’. Tätä viimeistä Beatles-äänitettä varten meillä oli demo, jossa oli Johnin laulua ja pystyimme keinoälyn kanssa saamaan sen puhtaasti eristettyä. Sen jälkeen pystyimme miksaamaan kappaleen aivan normaaliin tapaan”, McCartney selventää.

Tätä kirjoittaessa kappaleelle ei ole annettu virallista julkaisupäivää, mutta McCartney sanoo sen ilmestyvän vielä kuluvan vuoden aikana. McCartney ei paljastanut, mikä biisi on kyseessä, mutta huhujen mukaan kyse olisi Lennonin vuonna 1978 kirjoittamasta Now And Then -kappaleesta, jota yritettiin saattaa päivänvaloon jo vuonna 1995 julkaistua Anthology-sarjaa varten.

Lisää luettavaa