The Darkness yritti tehdä maailman typerimmän biisin, lopputuloksena olikin hitti – ”Sen eteen ei nähty liikaa vaivaa”

Laulaja Justin Hawkins halusi käyttää rakkaus-sanaa mahdollisimman paljon, koska hänestä muut bändit eivät uskaltaneet sanoa sitä suoraan.
27.1.2023 11:48

Brittiyhtye The Darkness julkaisi Permission To Land -debyyttialbuminsa vuonna 2003 ja sen kolmannesta singlelohkaisusta, I Believe In A Thing Called Love -kappaleesta tuli valtaisa hitti, johon tänäkin päivänä törmää monissa yhteyksissä. Classic Rock -lehti rankkasi sen 2000-luvun parhaimmaksi rock-kappaleeksi ja VH1 nosti sen ”kaikkien aikojen parhaat hard rock -kappaleet” -listan sijalle 94. Vuonna 2020 Classic Rock -lehden lukijat nimesivät kappaleen kuluvan vuosisadan (toistaiseksi) parhaimmaksi kappaleeksi.

The Darknessin Justin ja Dan Hawkins muistelivat hittikappaleensa syntyä tuoreessa The Guardianin haastattelussa. Ja kuten monien muidenkin historian saatossa klassikoiksi muodostuneiden biisien kohdalla, myös tälläkin kertaa biisi syntyi varsin vaivattomasti ja huolettomasti.

”Muistan käyneemme keskustelua, joka meni pääpiirteittäin, että: ’Miksemme kirjoittaisi maailman typerintä biisiä?’ Se oli luultavasti Justin joka keksi avausriffin, hän ja Frankie (Poullain, basisti) pyörittelivät sitä naurettavaa kertsiä jo varhais. Minä kehittelin bridgen ja kertsin loppuosan. Muutamaa päivää myöhemmin kokeilimme biisiä treeneissä. Olin varma, että kaikkia nolottaisi soittaa sitä, mutta kertosäkeen toistuessa kaikki lauloivat jo mukana. Katsoimme toisiamme ja ajattelimme, että se on siinä”, kitaristi Dan Hawkins kertoo.

”Sen eteen ei nähty liikaa vaivaa. Emme hioneet ja metsästäneet mitään ultimaattista riffiä. Minä vain seurasin sormiani ja hain jotain mahdollisimman sarjakuvamaista ja naurettavaa – se on minun elämäni tarkoitus”, Justin komppaa.

”Minulla oli lähes pakonomainen tarve saada sana ’rakkaus’ joka ikiseen biisiimme. Muut bändit pelkäsivät puhua rakkaudesta oikeasti, mutta kaikki isot kappaleet, ne jotka todella uppoavat sydämeen, niissä puhutaan rakkaudesta ja käytetään sitä sanaa suoraan. Minähän olen aina rakastunut, se on minun elämäni suurin riippuvuus.”

”Se on sovitukseltaan äärimmäisen tiukka. Ja lähes viitoitettu – kuuntelija tietää heti ensisekunneista, miten biisi etenee. Tiedät heti, mistä siinä on kyse. Useimmat parhaimmista biiseistä ovat juuri sellaisia”, Dan lisää.

”Soitin biisin äänityksissä varmaan 200 kertaa. Ja sen jälkeen olen soittanut sitä varmasti jo lähemmäs 4000 kertaa. Soitimme sitä joka kiertueella myös soundcheckissä. Kolme kertaa päivässä, viitenä päivänä viikossa. Se biisi huokuu positiivisuutta ja sen soittaminen tuntuu vain mahtavalta.”

Lisää luettavaa