Tool-basisti myöntää uuden levyn tekemisen olleen ajoittain todella turhauttavaa – ”Ajauduimme matkalla muutamiin umpikujiin”

Rumpalin mukaan yhtye nyt vain toimii tällä tavoin eikä prosessia voi pakottaa etenemään nopeammin.

Vaihtoehtometalliyhtye Tool julkaisee uuden pitkäsoittonsa (toivon mukaan) 30. elokuuta. Fear Inoculumia onkin saatu odottaa harvinaisen pitkään, sillä edellisestä pitkäsoitosta on vierähtänyt jo 13 vuotta. Odotusaika on ollut monille faneille hyvin turhauttava, varsinkin kun bändi on kuitenkin pysynyt tänä aikana enemmän tai vähemmän aktiivisena muun muassa keikkarintamalla. Jotkut ”fanit” ovat menneet jopa niin pitkälle, että bändi on saanut tappouhkauksia levyn viivästymisen vuoksi.

Yhtyeen basisti Justin Chancellor myöntää tuoreessa Tone Deafin haastattelussa, ettei levyn tekeminen bändin jäsenistäkään aina tuntunut pelkästään hauskalta ja mielekkäältä. Välillä mielessä kävi jopa ajatus, ettei uutta levyä saada valmiiksi ollenkaan, kun jokin aihio, jota oli työstetty pitkään ja hartaasti, saattoikin lentää yhtäkkiä roskakoriin.

”Ajauduimme matkalla muutamiin umpikujiin, jossa saatoimme työstää jotain juttua vuoden tai jopa kaksi ja turhautua koko touhuun ihan täysin – johtui se sitten siitä, että yksi halusi biisin etenevän tuonne tai tänne tai yleisesti ottaen erimielisyyksistä biisin fiiliksestä tai tietyistä yksityiskohdista. Meillä oli hetkiä, jolloin piti oikeasti ottaa etäisyyttä ja pitää taukoa toisistamme ja pohtia vakavasti, tulemmeko koskaan pääsemään maaliin saakka”, Chancellor myöntää.

”Mutta me tiedämme, miten harvinainen ja täydellinen tilanteemme on ja arvostamme sitä todella. Tiedämme, ettemme noin vain astu siitä ulos ja sisään johonkin vastaavaan. Luulen, että kaikki todella arvostavat sitä, mitä meillä on, ja tulevat aina takaisin siihen paikkaan ja antavat uuden mahdollisuuden. Yritämme tosissamme pitää homman kasassa.”

Rumpali Danny Carey toteaa samaisessa haastattelussa bändistä löytyvän niin eri laitoja edustavia tyyppejä, että se osaltaan hankaloittaa biisien tekemistä.

”Adam (Jones, kitaristi) on luultavasti meistä se, joka eniten haluaa kokeilla kaikkia mahdollisia juttuja tai ei luota itseensä heti. Maynard (James Keenan, laulaja) on taas täysin päinvastainen eikä varsinaisesti halua edes työstää mitään. Hän luottaa hetken inspiraatioon, toimii ja pitää hommaa sitä myöten valmiina. Ja molemmat tyypit saavat minut hulluksi! Emmekö voisi vain löytää keskitietä siitä välistä?” Carey nauraa.

”Mutta se tekee bändistä sen, mikä se on. Se, että siedämme toisiamme ja teemme uhrauksia toistemme vuoksi, johtaa hyvään lopputulokseen.”

Vaikka Fear Inoculumin työstäminen veikin kauan (Careyn mukaan levyä alettiin työstää vakavasti vuoden 2014 tienoilla ja Chancellorin mukaan äänityksissä meni 9-10 kuukautta), pysyi rumpalin mukaan koko sinä aikana tavoite samana: pysyä rehellisenä itselleen ja biiseille.

”Me vain jammailemme yhdessä ja se mitä tapahtuu, tapahtuu. Koko prosessi on hyvin orgaaninen emmekä pakota sitä. Kenties siksi se vie paljon aikaa, mikä on luonnollisesti fanien kannalta harmillista. Mutta niin me olemme aina toimineet, joten meillä ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa”, Carey tuumaa.