Tool-kitaristi harmissaan, että uuden levyn viivästymisestä syytetään Maynard James Keenania – ”Me oikeasti kärsimme taiteemme eteen”

Adam Jones lavalla vuonna 2007
AOP

Adam Jones puhuu myös siitä, miten isäksi tuleminen on vaikuttanut häneen.

Tool julkaisee kauan odotetun uuden albuminsa Fear Inoculumin 30. elokuuta. Edellisestä levystä on ehtinyt vierähtää 13 vuotta, mikä on koetellut monien fanien kärsivällisyyttä. Moni on syyttänyt pitkäksi venähtäneestä julkaisuvälistä nokkamies Maynard James Keenania, joka on Toolin ohessa pyörittänyt niin A Perfect Circle- ja Puscifer -yhtyeitä kuin omaa viinitilaansa ja monia muita projekteja. Ehtipähän laulaja julkaista hiljattain jopa elämäkertakirjansakin.

Kitaristi Adam Jones myöntää Revolver-lehden haastattelussa, että on harmi, miten julkaisun viivästymisen syy on vieritetty Maynard James Keenanin niskaan. Hän kuitenkin vakuuttaa, että odottaminen on ollut sen arvoista ja että tulossa on levy, johon tekijät itse ovat erittäin tyytyväisiä.

”Me oikeasti kärsimme taiteemme eteen. Mitä taiteilijan pitäisikin tehdä. Jos se on saamisen arvoinen, se on myös tuskan arvoinen. Yritämme olla murehtimatta, otetaanko se hyvin vastaan tai tuleeko siitä samanlainen kuin edellisestä levystämme. Kuljemme samoja polkuja, mutta sitten otamme uuden suunnan ja pidämme vain huolta, että me neljä olemme tyytyväisiä”, Jones tuumaa.

”En itse ole kokenut paineita siitä [että fanit ovat kyselleet levyn perään], mutta minua harmittaa, että siitä on syytetty laulajaamme. Se ei ole hänen vikansa. Meillä kaikilla on omat juttumme – elämää, perheitä, muita projekteja ja mielenkiinnon kohteita – joten valmista tuli, kun oli tullakseen. Mutta arvostan sitä omistautumista, jota fanimme osoittavat. Sitä todella vahvaa omistautumista! Mutta levystä tuli todella siisti ja hyvin erilainen mitä edellisestä. Luulen, että sitä me kaikki halusimmekin.”

Vuoden 2006 10,000 Days -albumin ja uuden Fear Inoculumin julkaisujen välillä Jonesista on ehtinyt tulla myös kahden lapsen isä. Kitaristi toteaa olevansa nyt vanhempana paljon iloisempi kuin ennen.

”Se todella muuttaa sinua. Kun ystäväsi saavat lapsia ja ovat, että ’Voi luoja, se on mahtavaa!’ ja sinä olet vain, että ’Joo joo, olkaa hiljaa’, haha! Mutta sitten kun saat omia lapsia huomaat, että se on ihan totta. Se on tajunnanräjäyttävää. Rakastan lapsiani ja kaipaan heitä jopa silloin, kun he nukkuvat”, Jones toteaa.

”He ovat myös inspiroineet minun soittaessani ja taidettani tehdessäni. Tavallaan teen sitä nyt heidän, en itseni vuoksi. Viisivuotias lapseni on juuri alkanut ymmärtämään asian. Hän tietää, että isi soittaa kitaraa lavalla ja tekee musiikkia. On mahtavaa jakaa se jonkun kanssa.”