Vuonna 1987 Eddie Murphy kuuli Tom Pettyn tuoreen biisin – ja raivostui pahanpäiväisesti

19.4.2022 16:45

Seuraa hivenen historian siipien havinaa ja kurkistus kauas menneisyyteen, kun Tom Petty oli nousemassa uransa huipulle ja Eddie Murphy paistatteli parrasvaloissa Beverly Hillsin kyttä -elokuvien tähtenä. Murphy ja Petty edustavat näin äkkiseltään ajateltuna aika lailla eri maailmoja, mutta niin vain kävi, että Pettyn single Jammin’ Me sai Murphyn haistattelemaan laulajalle median välityksellä.

Ultimate Classic Rock kertaa tapahtumien kulkua artikkelissaan. Jammin’ Me on oikeastaan Pettyn, Bob Dylanin ja Mike Campbellin yhteinen biisi, ja Murphyn kiukku meni sikäli ohi maalin, että biisin sanoitukset ovat pitkälti Dylanin käsialaa. Lyriikoissa luetellaan useita 1980-luvun julkimoita, ja kun Murphyn nimi oli mukana, koomikko ei ilahtunut.

Tarkalleen ottaen kappaleen sanoitukset käsittelevät kasarivuosien kuumentunutta mediakenttää, kun esimerkiksi tv-kanavien lukumäärä kasvoi ja kaikenmoista kohinaa alkoi ängetä tietoisuuteen entistä useammasta lähteestä. Yhdessä kohtaa Petty laulaa ”Take back Vanessa Redgrave / Take back Joe Piscopo / Take back Eddie Murphy / Give ’em all some place to go”, joka oli helposti tulkittavissa sävyltään sellaiseksi kommentiksi, että olisi mukavampaa, jos moisiin pintaliitäjiin ei törmäisi mediassa koko aikaa.

Murphy – joka muuten itsekin aukoi armoitettuna koomikkona päätään vähän joka suuntaan – ei arvostanut moista. ”Fuck Tom Petty”, Murphy tokaisi tv-haastattelussa Ultimate Classic Rockin mukaan.

Petty oli tilanteesta vähän nolona. Hänhän vain tulkitsi Dylanin tekemää tekstiä, eikä hänellä ollut mitään sen paremmin Murphya, Vanessa Redgravea kuin Joe Piscopoa vastaan. Myöhemmin haastatteluissa Petty myönsi kiusaantuneensa nähtyään Murphyn höyryävän asiasta tv:ssä. Kukaties tämän vuoksi kappale ei ollut mukana vuoden 1993 Greatest Hits -kokoelmalla, mutta myöhemmille Pettyn kokoelmille se on jo kelpuutettu.

Lisää luettavaa