Kuukauden kuvaajavieras: Niclas Glasberg

16.10.2023 12:57

Kotimaisia keikkavalokuvaajia esittelevän Palsa esittää -palstan kuukauden kuvaajavieras Soundissa 8/2023 on Niclas Glasberg. Hänestä palstaa vetävä Tomi Palsa sanoi: ”Niclas Glasberg on Vaasan lahja musiikkivalokuvauksesta innostuvalle maailmalle. Vuodesta 2011 jatkunut päämäärätietoinen työskentely kantaa tulosta. Siitä hyvänä esimerkkinä toimii tuore kiinnitys suuren Getty Images -kuvatoimiston listoille.”
Alla Glasbergin haastattelu. Lisää kuvia löytyy lehdestä.

Palsa esittää: Kuukauden kuvaaja vieras Niclas Glasberg

Milloin ja miksi innostuit valokuvauksesta?
– Kaikki sai alkunsa vuonna 2010, kun sain ensimmäisen digijärkkärini joululahjaksi. Kamera oli aloittelijalle sopiva Canon EOS 1000D. Aluksi kuvasin tietenkin kaikkea mahdollista oppiakseni valokuvauksen salat. Melko varhaisessa vaiheessa otin kuvia keikkatilanteessa ja aloin pian sen jälkeen keskittymään elävän musiikin vangitsemiseen. Keikkakuvaus valikoitui urakseni hieman sattumalta, sillä en juurikaan käynyt keikoilla ennen kuin innostuin valokuvauksesta. En soittanut mitään soitinta enkä ollut ylipäätään kovin kiinnostunut musiikista. Nyt se on ollut jo yli kymmenen vuoden ajan palava intohimoni kohde!

Mikä nimenomaan keikkavalokuvauksessa kiehtoo?
– Kyse on jännittävästä haasteesta saada ikuistettua ne ohikiitävät maagiset hetket, jolloin kaikki osuu kohdalleen. Valo, tunne, liike ja sommittelu. Metsästän täydellistä kuvaa, joka kiteyttää keikalla vallinneen tunnelman. On myöskin melko siistiä päästä kokemaan konsertti lähietäisyydeltä ja tuntea mylvivä yleisömeri selkäsi takana.

Kerro jostain mieleen jääneestä kuvauskeikasta?
– Behm on aina mieluisin kuvauskohde. Parhaiten mieleeni on painunut se, kun sain kunnian kuvata hänen pyynnöstään Teatraaliset vivahteet -kiertueen ensi-illan. Konsertin teki taianomaiseksi sen akustinen toteutus. Säestyksestä vastasivat piano ja jousikvartetti. Sibeliustalo oli tilanteeseen täydellisesti sopiva konserttisali ja Joel Siirtolan valosuunnittelu kruunasi kaiken. 10/10 keikka, teidän kaikkien olisi pitänyt olla paikalla sitä todistamassa.

Behm Lahden Sibeliustalossa 11.3.2023. (Kuva: Niclas Glasberg)

Kenet (elossa olevan) artistin haluaisit päästä kuvaamaan?
– Taylor Swift!

Niclas Glasbergin portfolio
Niclas Glasbergin Instagram-tili

Lisää luettavaa