”Kuulostaa siltä kuin Jim Morrison tietäisi jotakin, mitä me muut emme” – Jyrki 69 listaa suosikkilevynsä

28.6.2018 14:01

Levylistaukset jatkukoot! Timo Isoahon toimittamassa juttusarjassa kotimaiset rockmuusikot kertovat, mitä albumit he nostavat julkaisuvuosikymmentensä valioyksilöiksi. Sarjan uusimmassa artikkelissa The 69 Eyes -laulaja Jyrki 69 nimeää suosikkinsa 1960-luvulta tähän päivään.

The 69 Eyes esiintyy tulevana viikonloppuna Tuska-festareilla lauantaina 30. kesäkuuta. Yhtyeen kaikki tulevat keikat on listatty bändin verkkosivuille.

1960-luku: The Doors – s/t

”Tällä levyllä kuuluu elämän, kuoleman ja rakkauden mysteeri. Kuulostaa siltä kuin Jim Morrison tietäisi jotakin, mitä me muut emme. Synkkää, salaperäistä ja edelleen yhtä inspiroivaa.”

1970-luku: Iggy & The Stooges – Raw Power

”Rock’n’rollin alkukantainen energia räjähtää kitaristi James Williamsonin käsistä tällä levyllä. Kyllähän kaikki muuttui kertaheitolla, kun tämän levyn kuuli ensimmäisen kerran. Albumin tekoprosessi on myös hyvin dokumentoitu, ja biisien eri versiot kuuluvat toki Iggy-friikkien yleissivistykseen.”

1980-luku: Billy Idol – Rebel Yell

”Billy Idolin tarina on hieno. Tämän levyn voi laittaa milloin vain soimaan, ja aina toimii. Odotan Idolilta ja Steve Stevensiltä vielä lisää hyvää musiikkia jatkossa.”

1990-luku: Danzig – II Lucifuge

”Tämä on mielestäni Danzigin levyistä paras, ja kyllähän tällä pitkäsoitolla kuittaa koko 1990-luvun. Glenn Danzig on edelleenkin suuri innoittaja. Rumpalimme Jussi laittaa albumin avausbiisin usein soimaan takahuoneessa ennen keikkaa.”

2000-luku: Johnny Cash – Solitary Man

”Tämä valinta kertoo oman musiikkimakuni kehittymisestä ja muuttumisesta vuosikymmenten kuluessa. Ilmestyessään tätä levyä tuli kuunneltua erittäin paljon. Johnny Cashin Rubin-levytyksistä tämä on suosikkini.”

2010-luku: Ghost – Prequelle

”Odotin tätä levyä kovasti ja se on jopa parempi kuin uskalsin odottaa. Kaikki Ghostiin liittyvä, Cardinal Copia ja muu tällainen meininki, on mielestäni aivan mahtavaa. Varasin pitkäsoiton erääseen Fredrikinkadun levykauppaan ja kävin hakemassa sen heti ilmestymispäivänä kaupasta. That’s the way to do it!

”Paras hetkeen lukemani musiikkikirja on David Hepworthin Uncommon People: The Rise and Fall of The Rock Stars. Suosittelen sitä kesälukemiseksi kaikille musiikkiteollisuuden parissa toimiville ihmisille. Opuksesta löytyy hienoa kuvausta siitä, mistä rockmusiikissa on lopulta kysymys ja miten, miksi ja kenen toimesta se on muuttanut maailmaamme. Kirjan kannessa Ziggy Stardust astuu autosta Hammersmithin edessä odottavien fanien eteen – juuri tästä näissä hommissa on kyse!”

”Paras livetallenne, jota tulee katseltua nykyäänkin usein, on Iggy Popin Post Pop Depression: Live At the Royal Albert Hall. Josh Homme on tämän hetken kovin rokkari kaverinsa Jesse Hughesin ohella. Samaan hengenvetoon suosittelen toki Iggyn ja Hommen American Valhalla -dokkaria, jossa Anthony Bourdain toimii haastattelijana. Se on parasta.”

Lisää luettavaa