Arvio: Toimivatko Abban klassikot metalliversioina? Kotimaisen Amberian Dawnin tribuutti ei ole kivireki eikä vitsi

Arvio julkaistu Soundissa 11/2022.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Arvio

Amberian Dawn
Take A Chance - A Metal Tribute To Abba
Napalm

Jytäversiot Abba-biiseistä ovat odotetusti hämmentäviä pelkästään ideana, mutta yllättävintä on Amberian Dawnin uskollisuus alkuperäisille melodioille ja häikäisevän pintakiiltoisille sovituksille. Raskautetut kitarariffit ja rumpupatterin jytinä täyttävät välillä selustatilan, mutta niin vain metalli taipuu kahden naisen laulutyöt tekevän Caprin äänialalle ja vaikuttavan sävytarkoille lainatulkinnoille. Take A Chance ei ole mikään huokea popmetallinen vitsi, mutta ei myöskään Raskasta joulua -kivireen tai metalliin valettujen virsien kaltaista pullistelua. Abba-tulkinnoista sentään hehkuu aidompaa tekemisen iloa.

Odotettua ihmeteltävämpi on myös uuteen kuosiin laitettujen Abba-hittien valikoima, joka painottuu loppupään singleihin. Head Over Heels, Angeleyes, Under Attack ja Lay All Your Love On Me ovat kaikki saaneet melodiset hienoutensa verevämmin esiin, kun Abban alkuperäisissä huomaa olleen jonkinlaista lannistumisen viistettä. Sellainen sopii kyllä The Day Before You Came -mestariteoksen hauraaseen optimismiin, eikä Amberian Dawnkaan munaa kappaleen parhainta tenhoa. Vanhimmista suosikeista SOS on vähän turhan levoton tanssisovitus ja Mamma Mian lässytys riipoo niin kuin aina.

Valtaosa biiseistä tuntuu rokkisovituksensa ansainneen, vaikka jäänkin pohtimaan, kuka pohjimmiltaan tarvitsee tätä leikittelyä valmiiksi perfektillä popilla.

Lisää luettavaa