Arvio: Before The Dawnin myrsky ei ylly puhuria kummemmaksi – Pitkän tauon jälkeen ilmestynyt uutuuskaan ei vakuuta

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Aki Nuopponen.

Arvio

Before The Dawn
Stormbringers
Napalm

Before The Dawn jatkaa välikuoleman jälkeen täsmälleen siitä, mihin se jäi 11 vuotta sitten edellisellä levyllään.

Tuolloin jokainen albumi Deadlightin (2007) jälkeen oli ollut kasvottomampi kuin edeltäjänsä. Tuomas Saukkosen luovuus alkoi kanavoitua yhä useampaan projektiin ja Before The Dawnista tuli nopeasti se tasapaksuin niistä.

Black Sun Aeon oli sahalaitainen repivä veitsi, Wolfheart on lähes yhtä terävästi tökkivä keihäs ja Before The Dawn on tauonkin jälkeen puinen voiveitsi, jonka tylpällä puolella yritetään viillellä edes jotenkin tuntuvaa melometallia.

Uusi laulaja Paavo Laapotti on ollut iso hehkutuksen aihe levyn ennakkohypessä Saukkosen poimittua hänet kyytiin pian Laapotin Voice Of Finlandiin osallistumisen jälkeen. Jossain vaiheessa levynteon varrella Laapotille on unohtunut kirjoittaa millään tavalla toimivia laulumelodioita, ja olipa örisijä Saukkonen tai Laapotti, tulos on turtuneen kuuloista.

Stormbringersilta ei monien kuuntelujen jälkeen jää mieleen juuri mitään. Missä parhaat melodiat? Missä dynaamisuus? Missä iskevät kertosäkeet? Missä äärimmäisimmät rujoudet? Kaikki mitä albumilla kuullaan on jotenkin kaiken kansan margariiniversiota Saukkosen parhaista tekemisistä, jos vielä toinen ruokarasvavertaus sallitaan.

Lisää luettavaa