Arvio: Blues Deluxen jatko-osa peittoaa itsevarmuudessa edeltäjänsä – Joe Bonamassa on aikamme parhaita sähkökitaristeja

Arvio julkaistu Soundissa 9/2023.
Kirjoittanut: Nuutti Heiskala.

Arvio

Joe Bonamassa
Blues Deluxe Vol. 2
Provogue

Joe Bonamassan läpimurtolevystä Blues Deluxe on nyt 20 vuotta. Levy sisälsi covereita B.B. Kingin ja Robert Johnsonin kaltaisten blues-legendojen biiseistä ja kolme uutta sävellystä. Vuosipäivän kunniaksi Bonamassa on nyt äänittänyt levylle jatko-osan.

Blues Deluxe Vol.2:n konsepti on sama kuin edeltäjänsä. Levy sisältää kahdeksan blues-klassikkoa ja kaksi uutta sävellystä. Alun perin yli puoli vuosisataa sitten äänitetyt biisit eivät 2020-luvulla aina tunnu kovin ajankohtaisilta, jonka takia uusia blues-levyjä vaivaa joskus pastissimaisuuden tunne.

Levyn alkaessa versiolla Bobby ”Blue” Blandin Twenty-Four Hour Bluesista ensivaikutelma tuntuukin vähän retroilulta. Bonamassan ilmiömäinen soitto kuitenkin tempaa mukaansa ja levyn kuluessa biisien alkuperää tai relevanssia ajattelee vähemmän ja vähemmän. Ja ovathan Bobby Parkerin ja Albert Kingin kaltaiset artistit syystä klassikoita.

Joe Bonamassa on tämän hetken parhaita sähkökitaristeja, jos ei jopa kaikkein paras. Miehen soitto on uutuudella alkuperäistä Blues Deluxeakin itsevarmempaa. Levyn päättävä alkuperäisbiisi Is It Safe To Go Home on ehkä Bonamassan hienoin äänitys tähän mennessä. Jokaisen kitaristin pitäisi kuulla se.

Lisää luettavaa