Arvio: Therapy? teki suuruusvuosiensa veroisen albumin – tästä on ankea nostalgia kaukana

Arvio julkaistu Soundissa 5/2023.
Kirjoittanut: Aki Nuopponen.

Arvio

Therapy?
Hard Cold Fire
Marshall

Aloin paneutua pohjoisirlantilaisen Therapyn jekkuihin vasta muutamia vuosia sitten. Monen muun 80-luvun lopulla perustetun bändin kohdalla olisi voinut olla varma, ettei näin myöhään kyytiin hyppäämällä pääse enää kokemaan sitä hekumaa, joka syntyy kun bändi julkaisee hemmetin kovan albumin. Therapy? pääsi yllättämään.

Hard Cold Fire saattaa olla Therapyn? kuudestoista albumi, mutta Andy Cairns, Neil Cooper ja Michael McKeegan paiskovat levyllä sen luokan melodisien grunge-riffien vyöryä, että levy voisi olla peräisin juurikin sieltä 90-luvulta. Muttei siinä väsyneessä mielessä, että Hard Cold Fire olisi yksi niistä ankeista nostalgiapläjäyksistä.

Sen sijaan Therapy? tarjoaa sitä itseään niin tiukassa muodossa, ettei Hard Cold Firella ole mitään hävettävää vaikkapa Nursen (1992) tai Infernal Loven (1995) rinnalla. Ei albumi ihan Troublegum-hittiputkea (1994) saavuta, mutta Therapy? on saanut aikaiseksi koko historiansa ja samalla 2020-luvun näköisen rock-järkäleen.

Ei siis kannata olla huolissaan siitä, että taas yksi vanha bändi tarjoaa korkeintaan korvaushoitoja vanhojen aikojen ikävöimiseen. Hard Cold Fire seisoo täysin omilla jaloillaan ja on yksi parhaista Therapy?-sessioista koskaan.

Lisää luettavaa