THERAPY?: So Much For The Ten Year Plan – A Retrospective 1990-2000

THERAPY?
So Much For The Ten Year Plan - A Retrospective 1990-2000
Ark 21

Jos Marilyn Mansonin Beautiful People oli yhdessä Smells Like Teen Spiritin kanssa viime vuosikymmenen teinien ahdistusta ja tyhjyyttä parhaiten kuvannut biisi, kaiken kohtuuden nimissä pronssipaikalle pitää nostaa Therapyn? Troublegum -albumin (1994) suurin hitti ja tämän kokoelman avaava Screamager. Sen "with a face like this I won´t break any hearts/and thinking like that I won´t make any friends" -avausrivi tavoitti monen turhilla odotuksilla ladatun nuoren tuntemukset jo vuosia ennen Slipknotin naurettavaa people=shit -filosofiaa.
Itse Therapyn? Troublegumin menestys suisti kriisiin. Keulahahmo Andy Cairns ei ollut suunnitellut bändistä pop-hiteillä juhlivaa tunnelmannostattajaa. Olihan yhtyeen aiempi tuotanto ollut rujoa, kulmikasta ja enemmän teollisuussoundeihin kuin listasijoituksiin kallellaan. Troublegumin melodisuus oli Cairnsille vain yksi kokeilu muiden joukossa. Siksipä bändi oli omasta mielestään hakoteillä experimentaalisella Infernal Lovella (1995), jolla kaikki biisit oli linkitetty yhteen David Holmesin äänikollaaseilla, ja rock-ruotuun palanneella Semi-Detachedilla (1998) millä Cairns ja basisti Michael McKeegan hankkiutuivat vihdoin eroon omiaan kolisuttelevasta rumpali Fyfe Ewingista. Vasta viime vuonna ilmestyneellä Suicide Pact – You Firstilla yhtye oli koonnut itsensä, vaikka varsin tyydyttävältä koko Therapy?-tuotanto edelleen kuulostaa.
So Much For The Ten Year Plan on mallikkaasti kasattu peruskokoelma bändin hiteistä (Screamager, Stories, uljas Hüsker Dü -sovitus Diane ja falsettihupailu Church Of Noise), alkutuotannon huippubiiseistä (Teethgrinder, Potato Junkie) sekä kahdesta uudesta raidasta, joista etenkin Bad Karma Follows You Aroundin suoraviivainen rockaus toimii kuin tauti. Jos bändin on löytänyt vasta suurimman menestyshuuman jälkeen, tämä kokoelma on erinomainen tutkimusretki Therapyn? maailmaan.