Arvio: Kissin Creatures of the Night oli aikanaan floppi, mutta uusintajulkaisu muistuttaa, miten vahva levy se oikeasti on

Arvio julkaistu Soundissa 11/2022.
Kirjoittanut: Hannu Linkola.

Arvio

Kiss
Creatures Of The Night: 40th Anniversary Super Deluxe Edition
Universal

Kissin kymmenes studioalbumi Creatures Of The Night (1982) myi ilmestymisaikanaan kehnosti, ja sen jälkeinen kiertue soi puolityhjille saleille. Siitä huolimatta Paul Stanley ja Gene Simmons ovat puhuneet levystä yhtenä uransa tärkeimmistä. Edeltäjiään kovaotteisempi teos auttoi Kissiä vastaamaan haasteisiin, joita sisäiset ristiriidat ja musiikkimaailman muutokset poikivat. Samalla yhtye loi pohjan uransa toiselle menestysjaksolle.

Suoranainen bändilevy Creatures Of The Night ei ollut. Ainoastaan rumpali Eric Carr esiintyi albumin jokaisella raidalla, muilta osin kappaleet kasattiin satunnaisilla kokoonpanoilla. Hajapaloista muodostui kutenkin yhtenäinen ja lihaisa keräelmä, jonka tukirangaksi paaluttuivat Carrin aggressiivinen soitto ja Michael James Jacksonin jykevä tuotanto. Lisäksi yhtye osasi pyytää apuja oikeista suunnista. Tärkeään rooliin nousivat esimerkiksi apusäveltäjät Adam Mitchell ja Vinnie Vincent, joista jälkimmäiselle Creatures-sessiot poikivat lyhytaikaisen pestin Kissin soolokitaristina.

Uusi masterointi nostaa ehdoitta pintaan heavy metalin ja hard rockin symbioosina syntyneet iskusävelet, joiden teho on säilynyt vuosikymmenestä toiseen.

Juhlaeditio paneutuu niin kehitystyöhön kuin lopputulemaankin. Uusi masterointi pyöristää albumin sointia, mutta nostaa ehdoitta pintaan heavy metalin ja hard rockin symbioosina syntyneet iskusävelet, joiden teho on säilynyt vuosikymmenestä toiseen. Bonusmateriaali puolestaan kertoo, kuinka vimmaisesti Kiss halusi keksiä itsensä uudestaan 1980-luvun alussa. Parin vuoden säteeltä poimitut demonauhat ja vaihtoehtoiset otot dokumentoivat hitaasti selättyvän identiteettikriisin luineen ja nahkoineen. Livetallenteet sitä vastoin esittelevät vauhdista ja voimasta hurmaantuneen yhtyeen, jonka rajaton näyttämisenhalu välittyy onnettomista soundeista huolimatta. Kokonaisuuden kruunaavat sylillinen tilpehööriä sekä huolellisesti toimitettu kirja, joka kertaa Creatures Of The Nightin taustoja ja merkitystä moniäänisesti, joskin myötäsukaisesti.

Tarjonta tukee legendaa. Materia, musiikki, faktat ja fantasia sekoittuvat toisiinsa kutkuttavasti, ja nostalgia tasaa mahdolliset kuprut. Vaikka osa sisällöstä jää kertakäyttöiseksi, löytyy paketista tutkittavaa niillekin, joilta Kiss on jo kauan sitten vienyt sekä rahat että luottamuksen.

Lisää luettavaa