KISS: Kissology – The Ultimate Kiss Collection Vol. 2 1978-1991

Arvio julkaistu Soundissa 9/2009.
Kirjoittanut: Antti Luukkanen.

Kissin historia tuskin on kenellekään länsimaisen musiikin kuluttajalle jäänyt hämärän peittoon. Silti bändi on katsonut aiheelliseksi julkaista kahteen räleään dvd-boksiin koostetun, äärimmäisen muhkean paketin yhtyeen vaiheista itse alkuräjähdyksestä lähtien.

Arvio

KISS
Kissology – The Ultimate Kiss Collection Vol. 2 1978-1991
Eagle Vision

Kissin historia tuskin on kenellekään länsimaisen musiikin kuluttajalle jäänyt hämärän peittoon. Silti bändi on katsonut aiheelliseksi julkaista kahteen räleään dvd-boksiin koostetun, äärimmäisen muhkean paketin yhtyeen vaiheista itse alkuräjähdyksestä lähtien. Lähes joka kokoonpano esitellään keikkakunnossa ja tv-esiintymisiä on ripoteltu mukaan reippaalla kädellä. Ulkoasun kruunaa rehellisen tuntuisilla lausunnoilla varustetut kansivihkoset. Mukaan tungetut replika-backstagepassit menevät puolestaan bändin harrastaman tahattoman koomisen tuotteistamisen puolelle. Onnettomat paperiläpyskät on suunnattu vain maanisimmille Kiss-runkk… faneille.

Mikä näilläkin julkaisuilla korostuu, Kissiin oli aikalaisten vaikea suhtautua. Haastatteluissa yhtyeeseen saatettiin suhtautua avoimen halveksivasti. Kiss halusi olla heavyrockin Beatles eikä tietenkään kätkenyt suuruudenhulluuttaan. Omat elokuvat piti saada, kun Beatlesillakin oli. Näin jälkeenpäin voi helpommin huomata, että Kissistä teki poikkeuksellisen muukin kuin näyttävyys – jatkuva tahtotila olla maailman isoin rockbändi. Sellaista intensiteettiä ei saa pelkällä imagolla taiottua, mikä näkyy nyt Kississä itsessään ja varsinkin sen opetuslapsissa.

Yli neljäntoista tunnin arkistomateriaaliin kannattaa suhtautua ennemminkin ensyklopediana, sillä koko souvin perinpohjainen tonkiminen tuntui hullun hommalta. Esimerkiksi bändin sinnikkäästi perässään vetämää Firehousea tuskin haluan elämäni aikana enää koskaan kuulla. Varsinaisia herkkupaloja tietysti tämän kokoiseen annokseen mahtuu. Historiallisesti merkittävimpänä tietysti ensimmäinen maskiton haastattelu. Paras yksittäinen pätkä on silti You­Tubessakin riemua herättänyt talk show -haastattelu vuodelta 1979, jonka tukevissa lärveissä oleva Ace Frehley pistää lekkeriksi.

Vaikka dvd-boksit on julkaistu erikseen, niin kiinnostuneiden kannattaa hankkia molemmat, sillä suuri kertomus jää kesken jos luovuttaa vuoteen 1977. Maskiton Kiss oli kuitenkin mainettaan parempi.

Eikä Kiss olisi Kiss ellei näitä lootia olisi tulossa vielä lisää.

Lisää luettavaa