Arvio: Vanha työmyyrä Max Cavalera on iskussa – Totem on Soulflyn paras levy aikoihin

Soulfly
Totem
Nuclear Blast

Max Cavaleraa voi hyvällä omallatunnolla kutsua työmyyräksi, mies kun puskee erinäisten projektiensa ja bändiensä kanssa levyjä ulos vähintään yhden vuodessa. Kaksi vuotta sitten ilmestyi superbändi Killer Be Killedin kakkoslevy, viime vuonna taas Maxin ja Igor-pojan Go Ahead And Die -bändin debyytti. Nyt julkaisuvuorossa on puolestaan vuonna 1997 perustetun Soulfly-yhtyeen kahdestoista studioalbumi.

Levy jatkaa samoilla linjoilla edeltäjänsä Ritualin (2018) kanssa, eli painotusta on siirretty bändille tunnusomaisista tribaali-, nu metal- ja groove metal -meiningeistä aggressiivisen death metalin puolelle. Ei siis varsinaisesti mitään uutta auringon alla, mutta tällä kertaa jostain on löytynyt se Maxilta monesti puuttuva viimeinen puristus.

Levyn avaava, singleinäkin julkaistu biisikolmikko ottaa luulot pois heti kättelyssä eikä ote hellitä sen jälkeen missään vaiheessa. Vaihtelevuuttakin löytyy vimmaisesta sahauksesta raskaasti tarpovaan jyystöön ja siitä edelleen aina ilmavampaan ja tunnelmallisempaan ilmaisuun, jota tarjoaa perinteinen instrumentaali Soulfly XII.

Totem onkin parasta ja ytimekkäintä, mitä Soulfly on pitkään aikaan tehnyt ja näyttää mihin Max parhaimmillaan kykenee.