Arvio: Gorillaz julkaisi lattean tynkälevyn, jolla kaavitaan biisilaarin pohjia – tästä on innovatiivisuus kaukana

Arvio julkaistu Soundissa 2/2023.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

Gorillaz
Cracker Island
Parlophone

Virtuaalibändi Gorillazin kunnianhimoisin julkaisuprojekti, fyysisenä deluxe-versiona edelleen ehdottoman suositeltava Song Machine, Season One: Strange Timez (2020) ei sitten saanut jatkoa. Käsillä olevalla tynkälevyllä on kaksi alun perin sarjan toiselle tuotantokaudelle suunniteltua kappaletta: reggaeton-artisti Bad Bunnyn dominoima Tormenta ja Tame Impalan vierailun sulostuttama New Gold.

Cracker Islandin perusversion kymmenestä biisistä on julkaistu ennakkoon viisi digisingleä, joista c-osassaan elektropunkisti polkkaava Skinny Ape ja Thundercatin kanssa duetoitu mukiinmenevä nimikappale kuuluvat myös levyn parhaimmistoon. Yhteistyöt muiden atistien kanssa ovat pitäneet Damon Albarnin pitkään vireänä, mutta nyt on ruvettu kaapimaan biisilaarin pohjia.

Gorillazin tuotannosta viime vuodet kahdestaan vastanneiden Albarnin ja Remi Kabaka Jr.:n kaitsijaksi on pestattu jokapaikanhöylä Greg Kurstin. Ehkäpä Beckin kautta Gorillaz yhteistyöhön tullutta Kurstinia sopinee syyttää kappaleiden ja sovitusten yllätyksettömyydestä ja virtaviivaisesta hittihakuisuudesta. Vielä 2000-luvun alussa Gorillaz oli pop-tyylien innovatiivinen sulatusuuni, edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Ei enää.

Lisää luettavaa