BEHEMOTH: The Satanist

BEHEMOTH
The Satanist
Nuclear Blast

Behemoth ei tule koskaan ylittämään tummansynkkiä albumeitaan Grom (1996) ja Pandemonic Incantations (1998), mutta muovisten Satanican (1999) ja Thelema.6 (2000) -julkaisujen jälkeen uutta deathmetallista virtaa Zos Kia Kultus (Here And Beyond) -levylle (2002) löytänyt bändi pääsi kelpo vauhtiin ahkerasti urakoimalla. Puolalaisten menolle tuli kuitenkin stoppi oivallisen Evangelion-kiekon (2009) jälkeen, kun keulamies Nergal sairastui leukemiaan.

Nyt koettelemuksista on selvitty ja odotukset The Satanist -levyn suhteen kasvoivat koviksi. Ensinäyte, massiivinen ja polveileva Blow Your Trumpets Gabriel lupaili paljon. Kokonaisuutena albumiin ei sentään pettyä tarvitse, mutta jotain oleellista siltä jää puuttumaan. Yhtye jatkaa aika lailla suoraan siitä mihin Evangelionilla jäi, niin hyvässä kuin pahassa.

Behemothin soundi on uutukaisella toimivampi kuin koskaan lukuun ottamatta bändin eri tyylisiä alkuaikoja. Kappaleet ovat taidokkaita ja monisävyisiä blackened deathmetal -sävellyksiä. Edellä mainittu avausbiisi jää niistä parhaaksi. Tuli toivottua, että Nergalin kiirastulesta kumpuaisi ajan kanssa jotain todella unohtumatonta. Aivan niin ei tällä kertaa käynyt.