EGOTRIPPI: 20 suosikkia

EGOTRIPPI
20 suosikkia
BMG

Egotripin ura on kestänyt jo 12 vuotta, minkä kunniaksi bändiltä tulee jo aiemmin pikkulevyjen b-puolia koonneen Moulaa!n seuraksi hittikokoelma. Ja vaikka kyseessä ei rehellisyyden nimissä olekaan mikään myyntimenestysten kooste, niin mainio valikoima Egotripin parhaita biisejä joka tapauksessa.

20 suosikkia -albumin mustavalkean studiotyöskentelykuvaston yhdenmukaisuus The Beatlesistä nähtyihin varhaisiin valokuviin ei ehkä ole pelkkää sattumaa. Egotrippikin on alusta saakka pyrkinyt tekemään mahdollisimman hyviä ja toimivia pop- ja rockbiisejä. Varsinkaan ensilevyllään bändi ei siinä onnistunut, minkä vuoksi – ja ehkä myös levy-yhtiön vaihtumisesta johtuen – vuonna 1995 ilmestyneen debyytin lauluista mukaan on mahtunut vain uusiksi tehty Gloria. Vuosien 1997 ja 1998 Superego- ja Alter Ego -levyillä Egotripin osaaminen karttui tasaisen varmasti. Tehokkaan ja positiivisuutta henkivän popin taitaminen huipentui vuonna 2000 julkaistuun Helsinki-Hollolaan.

Moulaa!n tarjoaman hengähdystauon jälkeen Egotrippi muuttui – The Beatlesin lailla – aikaisempaa enemmän studiobändiksi. "Pelkän" hyvän popin tekemisen sijaan tuli "vakavampaa" kunnianhimoa ja albumin valmistuminen muuttui samalla entistä tuskallisemmaksi prosessiksi. Viime vuonna ilmestyneestä Matkustajasta tuli erilaisuudestaan huolimatta Egotripin suurin menestys – eikä vähiten vanhaa pop-ajattelua edustaneen Älä koskaan ikinä -hitin ansiosta.

20 suosikkia antaa Egotripin ystäville tai bändiin vasta tutustuville juuri sen minkä lupaa. Hyvän biisivalikoiman mukana seuraa yhtyeen myöhempien aikojen tuottajan ja hyvän kaverin Lasse Kurjen ilmeisen rakastava esipuhe ja bändin kommentit albumin jokaisesta raidasta.