ELVIS COSTELLO: National Ransom

ELVIS COSTELLO
National Ransom
Hear Music

Elvis Costello uhosi joskus laulussaan: ”Joka päivä kirjoitan kirjan.” Jos tämä ei olekaan toteutunut, niin lähes tuota vauhtia mies tehtailee levyjä.

National Ransomilla renessanssi­artisti on lyönyt hynttyyt jälleen yhteen americana-arkkitehti T Bone Burnettin kanssa. Lopputulos on luontevaa jatkoa herrojen viimevuotiselle Secret, Profane & Sugarcane -levylle. Taustabändinä häärii suuri armeija Costellon viimeisimmistä projekteista tuttuja muusikoita sekä joukko muita mestaripelimanneja, kuten Marc Ribot, Buddy Miller ja Leon Russell.

National Ransom on edeltäjänsä tavoin nostalgisesti poukkoileva tutkimusmatka, joskin perspektiivi on laajempi ja biisikynä paremmassa terässä. Nimiraita aloittaa levyn upeasti rokaten. Epäonnistuneesta music hall -viihdyttäjästä kertova Jimmie Standing In The Rain keinuu mustalaisjatsin lailla ja useammasta intiimistä näppäilystä One Bell Ringing upeine bassoklarinetteineen on silkkaa mannaa.

Suorien countryrokkien pikantisti rohisevat twang-kitarat tuovat muistumia T Bone Burnettin visiosta Robert Plantin ja Alison Kraussin upealla Raising Sand -levyllä. The Spell That You Castin vino newwaverock ei oikein istu kokonaisuuteen, vaikka biisi a-luokkaa onkin.