ELVIS COSTELLO: When I Was Cruel

ELVIS COSTELLO
When I Was Cruel
Island

Elvis Costello And The Attractionsin Blood & Chocolate -klassikolla (1986) on yksitoista ensiluokkaista kappaletta. Jos mukaan olisi ujutettu vielä neljä keskinkertaista rock-raitaa, olisiko yhä kyseessä viiden tähden albumi? Ei olisi. Miksiköhän Costello sitten pilaa ensimmäisen kunnon rock-levynsä sitten Brutal Youthin (1994) venyttämällä sen 15 laulun ja 63 minuutin mittaiseksi?

Viime vuosina Elvis Costello on työskennellyt muun muassa kaikkien aikojen laulunkirjoittajaneron Burt Bacharachin sekä ruotsalaisen oopperalaulajan Anne Sofie von Otterin kanssa. Hän on kertonut kaivaneensa vanhan Silvertone-sähkökitaransa esiin, koska kyllästyi levyttämään pelkkiä balladeja. When I Was Cruel -levyn peruskokoonpanoon kuuluvat Costellon lisäksi The Attractionsin riveistä tutut kosketinsoittaja Steve Nieve ja rumpali Pete Thomas sekä muun muassa John Hiattin levyiltä tuttu sessiobasisti Davey Faragher. Sähköinen rock'n'roll on varmasti ollut Costellolle puhdistava kokemus, mutta levy ei nouse hänen parhaimpiensa joukkoon.

Parasta When I Was Cruel -albumilla on tekijöiden helposti kuultava innostus rock-musiikin soittamista kohtaan ja kappaleiden intensiivinen tunnelma. Levyn materiaalista nousee selvästi esiin kolmen biisin putki, johon kuuluvat Blood & Chocolate -kulmakiven Tokyo Storm Warningin tavoin tehokkaasti junnaava Alibi, vääntyneesti rytmitetyn soitantansa osalta muutaman vuoden takaiselta Tom Waitsilta kuulostava …Dust sekä suorastaan ylikierroksilla käyvä Daddy Can I Turn This? -riuhtaisu. Toki muukin kappalemateriaali on moitteetta toteutettua, mutta se ei vain ole erityisen kiinnostavaa ja sitä on ehdottomasti liikaa.

Kokonaisuutena When I Was Cruel vaikuttaa spontaanilta, mutta hieman summittaiselta roiskaisulta, poikkeuksellisen miellyttävältä välityöltä. Yksi levyn ongelmista saattaa olla, että maailman toiseksi paras Elvis osaa kirjoittaa tällaisia yksinkertaisia ja rytmikkäitä rock-kappaleita liiankin helposti, jotta hänen keskittymiskykynsä riittäisi luomaan niistä todella ytimekkään kokonaisuuden.