IRINA: Askeleita

IRINA
Askeleita
Ratas

Kokoelmalevy Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista (2010) veti yhteen Irinan siihenastisen levytysuran. Pitkähkön odotusajan ja yhden lapsen jälkeen syntynyt Askeleita on Irinan viides pitkäsoitto. Se jatkaa paljolti siitä, mihin Miten valmiiksi tullaan (2009) jäi.

Askeleita-albumin biisien suhteen Irina ja yhtyeensä ovat kahta laulua vaille omavaraisia. Toni Wirtasen säveltämä ja Irinan parhaiden hittien veroista imua sisältävä Jotain suurempaa muistuttaa vielä vanhasta. Viime vuonna edesmenneen lauluntekijän ja legendaarisen Dallapén perustajan Martti Jäppilän tyttärentyttären Kaarina Salosen balladinen Syksy poikkeaa puolestaan selkeimmin levyn yleisilmeestä.

Irinan pari- ja ihmissuhteisiin keskittyen pääosin sanoittamissa ja bändinsä jäsenten säveltämissä lauluissa on toistuvasti tuttu ja helposti tunnistettava poljento. Koko kuva on kaikin puolin luonteva singlevalinta ja Yläpuolella saa Irinan lähes hengästymään. Kurinpalautus kurkistaa muita peremmälle diskon puolelle ja Mitä kesken jäi on herkkyydessään albumin homogeenisuuden sääntöä vahvistava poikkeus.

Viihdyttävä käyttöpoppia tehdessään Irina noudattaa kakkosalbuminsa kultaista ja monelle muullekin artistille kelpaavaa ohjenuoraa. Askeleita ei todellakaan riko kaavaa.