IRINA: Vahva

IRINA
Vahva
Capitol

Irinan tapauksessa on helppo tehdä liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä ennen Vahva-pitkäsoiton kuulemista. Riittää kun tietää, että levyn biisit on kirjoittanut ja tuottanut Apulannan Toni Wirtanen ja soittopuolella on käytetty tunnustettuja kärkimuusikoita. Tilanne siis jättää kateellisten irvileukojen käsiin kaikki mahdolliset lyömäaseet, joiden jättämiä jälkiä Irina joutuu varmasti vielä useampaan kertaan hoitamaan. Maamme epävirallinen kansallislaji, selkäänpuukottaminen, nostaa jälleen rumaa päätään. Toivottavasti Vahva-levyn osakseen saama kritiikki keskittyykin itse musiikkiin, sillä nyt jos koskaan ovat toimittajat vaarassa sortua triviaaleihin ulkoisiin seikkoihin.

Jottei arvion alku kuulostaisi liialliselta vuodatukselta, on todettava, ettei Vahva ole suuri teos. Se on kokoelma radiosoittoon sopivia ja varsin simppeleitä suomenkielisiä pop/rock-lauluja, joiden taustalta löytyy paljon rautaista ammattitaitoa, mutta vain vähän kunnianhimoa. Levyn ehdottomasti parhaat kappaleet ovatkin jo entuudestaan tuttuja: tv-sarjan tunnarista hitiksi noussut Juulian totuudet ja tuore sinkkuvalinta Vahva nousevat muusta materiaalista selvästi esiin. Näiden perään hengittää särmikkään toteutuksensa siivellä toimiva Kuurupiiloa, josta ei loppujen lopuksi ole kovin pitkä matka Apulantaan. Levyn suurin hitti Vastaukset on kärsinyt radioakanavien tolkuttomasta voimasoitosta – mitäänsanomaton kappale on tehomyllyn seurauksena muuttunut rasittavaksi.

Kun Irina saa alalta hieman lisää kokemusta, ja pystyy määrätietoisemmin tuomaan oman näkemyksensä esiin, voivat tulokset olla hyviäkin. Jatkossa Irinan kannattaa myös vahvemmin tarttua sanoituspuoleen – ainoana näytteenä Irinan kirjoituskyvystä oleva Kuolee hiljaa on rohkaiseva alku.