JANI MATTI JUHANI: Kis Kis

JANI MATTI JUHANI
Kis Kis
Plastic Passion

Jani Matti Juhanin luotsaama yhtye ammentaa aineksia niin iskelmästä, psykedeelisestä popista kuin 70-luvun suomirockistakin. Vaikka biisintekijä Jani Matti Juhani on alun perin Riihimäeltä – ja sittemmin tamperelaistunut – on biisimateriaali yllättävän ”manselaista”, joskin Juicekaan ei ollut alun perin Tampereelta.

Mustat Käärmeet on varsin osuva nimi bändille, sillä keskeisin vaikuttava aine yhtyeen musiikissa on Jani Matti Juhanin viljelemä musta ja ronski huumori – mikä tuo mieleen Mikko Torvisen Viihdeorkesterin ja Riston varhaisen materiaalin: ”Piti jotain keksiä / no kännistä seksiä / piti käydä vain kaljalla / sä vedit mua paljaalla”. Lyriikoissa on myös vasemmistolainen, sodanvastainen kulma ja Hei kuule Mannerheim törmäyttää tämän agendan yhtyeen tummaan huumoriin: ”Mä voisin ottaa sut heti / ja raiskata sut natsikyrvällä”.

Näennäisen anarkistisesta materiaalista on vaikea saada selvää, onko kyseessä ironinen performanssi vai onko Kis Kis vain uudelleen kierrätettyä pikkutuhmaa rockia. Perustukset ovat joka tapauksessa kovin heikolla tolalla: siinä missä Jani Matti Juhanin esikuvat olivat aikanaan kiinnostavia artisteja tai toivat genreen edes jotain uutta, Kis Kis on paljon kertakäyttöisempi.