Kahden tekijän komeat puumerkit – Calexico on yhä kovassa lyönnissä

Calexico
The Thread That Keeps Us
City Slang

Calexicon debyyttilevyn julkaisusta tuli tänä vuonna kuluneeksi pyöreät kaksikymmentä vuotta. Puolihuolimattomana projektina alkanut yhtye on onnistunut luomaan hienon uran, eikä tahti näytä hiipumisen merkkejä. Suurin muutos Calexicon uralla on ollut alkuaikojen americana/mariachivaikutteiden vähittäinen poistuminen taka-alalle. Luisuminen kohti perinteisempää kitarapop-ilmaisua alkoi jo vuoden 2003 Feast Of Wire -levyllä, joka nosti yhtyeen myös hieman laajemman yleisön tietoisuuteen.

Calexicon suurin vahvuus on aina ollut biisit kirjoittava voimakaksikko Joey Burns ja John Convertino. Molempien kirjoittamat kappaleet nivoutuvat saumattomasti Calexicon omaan soundiin, mutta kappaleista löytyvät tietyt kirjoittajilleen tyypilliset puumerkit. Burnsin kappaleet ovat melodisesti rikkaita, usein kitaravetoisia ja aina kauniin puhtaita, kun taas Convertinon kynästä lähtevät ovat rytmillisen tarttuvia ilotulituksia. Kuten parhailla lauluntekijäduoilla kautta historian, myös Burns & Convertino tarvitsevat toinen toisiaan parhaan lopputuloksen saamiseksi.

The Thread That Keeps Us pitää sisällään yhden tämän vuoden parhaista kappaleista (Under The Wheels), eikä loppumateriaalikaan kovin kauaksi tästä jää. Ehkä pienen tiivistämisen kautta lopputulos olisi ollut vieläkin tasapainoisempi, mutta ei parane valittaa. Calexico on kovassa lyönnissä.