THE KILLERS: Sam´s Town

THE KILLERS
Sam´s Town
Island

Suurien odotusten levyn mustavalkokannet huomaa yhdellä vilkaisulla Anton Corbijnin kuvaamiksi. The Killersin toinen albumi ei ole yhtä persoonallinen, vaikka yhtye onkin edistynyt valtavasti.

Kaksi vuotta sitten ilmestynyt Hot Fuss oli keskeneräinen levy, vaikka onnistuikin myymään yli viisi miljoonaa kopiota. Vinyyliaikana sen a-puoli olisi ollut täynnä hittejä, mutta b-puolta neula ei olisi nuollut kovinkaan monta kertaa. Sam’s Town -levy rakentuu osaavammin. Sen voi kuunnella alusta loppuun.

The Killersin kundit ovat kertoneet kuunnelleensa Bruce Springsteenin alkupään tuotantoa ja muuta klassista rockia. Sen huomaa muualtakin kuin mahtavasti kulkevasta When You Were Young -singlestä. Yhtyeen soitossa on fiilistä ja muskelia. Aiemminkin yhdessä työskennelleiden Floodin ja Alan Moulderin tuottamat kappaleet ovat suuria ja helposti sulavia. Niitä on helppo soittaa isoilla urheiluareenoilla ympäri maailman.

Sam’s Town -levyn biisit ovat sen suurin valtti. Seuraavaksi singleksi valitusta Bonesista pusertuu samanlainen kiihko ja pauhu kuin vaikka Simple Mindsin Don’t You (Forget About Me) -klassikosta. For Reasons Unknown -rockin kitarat puolestaan jankuttavat ihan yhtä komeasti kuin vaikka Interpolin levyillä on totuttu kuulemaan. Koko albumin mitassa yhtyeen heikoksi lenkiksi kohoaa innostuneesti laulavan Brandon Flowersin yksiulotteinen ääni.

Nelikon kotikulmilla Las Vegasissa äänitetty Sam’s Town -levy on varma menestys, sillä The Killersillä on tukenaan oikea hetki. Juuri nyt The Killers on niin tarkkailtu yhtye, että sillä on myös ulkomusiikillista merkitystä. Esimerkiksi Lontoon klubeilla keikaroi jo nyt lukuisia The Killersin videolta tyylinsä löytäneitä parroittuneita ja puvun liiviin sonnustautuneita nuoria miehiä. Itsevarman bändin matka on kuitenkin vasta alussa. Luultavasti siitä tulee vielä paljon suurempi.

Suurisuinen Brandon Flowers on saanut itsensä näyttämään typerykseltä useammin kuin yhden kerran. Sam’s Town -levystä hän uhosi, että siitä tulee viimeisen 20 vuoden paras rock-levy. Lähempänä totuutta on yksi tämän vuoden 20 parhaasta levystä. Sekin on hyvä saavutus The Killersiltä.