Levyarvio: Miten The Killersistä tuli The Killers – Pressure Machine tekee etä-roadtripin bändin tähänastiselle taipaleelle

The Killers
Pressure Machine
Island

Same same but different. Jotakin uudenlaista ja kiinnostavaa. Samalla jokin muistuttaa vanhasta hyvästä. The Killersin seitsemäs studioalbumi Pressure Machine on edellisiä rauhallisempi ja teatraalisempi. Kaukana ollaan 15 vuoden takaisista hiteistä, kuten Somebody Told Me ja Spaceman, eikä levy lyö samaa tahtia viimevuotisen Imploding The Mirage -albuminkaan kanssa.

Jos laulaja Brandon Flowersin tunnistettavaa kirkasta ääntä ei olisi, kappaleita ei heti tunnistaisi The Killersin tuotannoksi. Toisaalta, ilman Flowersin ääntä bändi ei olisi The Killers.

Onko tämä sitä aikuistumista ja kypsymistä, josta puhutaan? Sitäkin, yhtye kertoo albumin esittelyssä. Flowersin mukaan kappaleet perustuvat lapsuuden maisemiin ja matkan varrella tavattuihin ihmisiin, jotka vaikuttivat siihen, mitä hänestä – ja The Killersistä – tuli. Ja kuten viime vuonna tuppasi käymään, koronapandemia vaikutti musiikintekoon. Flowers kuvailee, että keikkakiertueen peruuntumisen myötä kaikki pysähtyi ja hiljeni. Hiljaisuudesta alkoi syntyä kappaleita, jotka eivät muuten olisivat mahtuneet bändin pop rock -boksiin. Hyvä niin.

Seitsemäs studioalbumi Pressure Machine on edellisiä rauhallisempi ja teatraalisempi. Kaukana ollaan 15 vuoden takaisista hiteistä.

Amerikkalaisesta pikkukylästä kertovissa lauluissa soivat kitaran, basson ja rumpujen lisäksi ainakin syntikka, jouset ja huuliharppu. Ei ihme, että kappaleet, kuten Quiet Town ja Pressure Machine tuovat mieleen Bruce Springsteenin kaltaiset jenkkirokkarit (joiden kanssa yhtye itse asiassa onkin hiljattain musisoinut). Phoebe Bridgersin ja Flowersin yhdessä laulama Runaway Horses puolestaan vie ajatukset kahden rakastuneen irlantilaistrubaduurin akustiselle keikalle.

Kappaleiden alussa olevat, ikään kuin Flowersin synnyinsijoille Utahin Nephiin sijoittuvat keskustelut ja tunnelmapalat eivät tuo lisätunnelmaa. Valloittavat laulut peräkkäin ilman välispiikkejä riittäisivät hyvin.

Eniten kaikuja bändin aiemmista albumeista kuuluu kappaleissa Sleepwalker ja In The Car Outside. Mutta vertailu sikseen, tämä on tämänhetkinen The Killers. Ja nyt kun kaukomatkoja pitäisi yhä välttää, etä-roadtrip bändin kanssa on oiva valinta.