Levyarvio: Aikuista rockia vailla trendikkyyttä – Doves katkaisi yli vuosikymmenen mittaisen levytystaukonsa

Doves
The Universal Want
Virgin

Manchesterin klubiympyröissä vaikuttaneesta tanssibändi Sub Subista nimen- ja radikaalin tyylinvaihdoksen seurauksena syntynyt Doves päättää 11 vuotta kestäneen julkaisutaukonsa. Oululaissyntyisen valokuvaajan Maria Laxin tuoreesta kuvateoksesta valikoituihin öisiin otoksiin puettu The Universal Want on monessakin suhteessa tuttua Dovesia.

Dovesin tapa ujuttaa rytmiä huolellisen monikerroksiseksi rakennettuun rockiinsa linkittää bändin omaan historiaansa. Carouselsilla tämä korostuu keväällä edesmenneeltä afrikkalaisrumpali Tony Allenilta napatulla samplellä. Cathedrals Of The Mindilta tapaa puolestaan aavistuksen reggaeta ja dubia.

The Universal Want on mieluusti menneisyyden muistoista ammentava ja vuosien nopeutuvaa kulkua ihmettelevä rocklevy, jolla riehakkuus korvautuu varttuneiden miesten melodisella vakaudella ja basisti-laulaja Jimi Goodwinin tapauksessa lähes innottomalla ilmaisulla. Doves on Elbow’n tapaan aikuista rockia ilman pienintäkään trendikkyyttä.

Dovesin viides albumi ei yllätä värikylläisyyden tai musiikillisen ilotulituksen puutteellaan. Muutamat välähdykset saavat kuitenkin epäilemään josko Goodwinin ja Jez ja Andy Williamsin sisällä piilisi joukko pieniä kaappiprogeilijoita.