Levyarvio: Ja vielä vähän vähemmän – Tindersticks tekee uudella albumillaan tiivistämisestä upeaa taidetta

Tindersticks
Distractions
City Slang

Vaikka Tindersticksin uutuus tuleekin lähes No Treasure But Hopen (2019) imussa, niin Stuart A. Staplesin johdolla on jälleen syntynyt vaikuttava ja osin yllätyksellinenkin kokonaisuus.

Distractionsin suurin shokki on heti aluksi soiva yli 11-minuuttinen Man Alone (Can’t Stop The Fadin’), joka etenee looppeineen ja syntsineen Pohjois-Amerikan intiaanimusiikin kaltaisella hypnoottisuudella Staplesin toistaessa päälle omaa mantraansa. Tindersticksin introvertein maalailu on viedä vähemmän on enemmän -periaatetta kohti ääripäässä odottavaa loogista umpikujaa. Ei yhtään kun ei voi koskaan olla eniten. I Imagine You on soivine sahoinen ja sähköpianoineen niin niukka laulu, että kuulija joutuu likimain kuvittelemaan sen.

Albumin lainoista Neil Youngin A Man Needs A Maid saa Gina Fosterin laulun myötä osakseen häikäisevän tulkinnan. Dory Previnin hiljaisen rytmikkäästi nakuttava Lady With The Braid osoittautuu puolestaan melodiaksi, jota Shel Silverstein lainasi kirjoittamaansa hittiin The Ballad Of Lucy Jordan.

Pariisin Bataclan-klubin terrori-iskun innoittama Tue-Moi muistuttaa Stuart A. Staplesin ranskalaissympatiasta ja avausraidan mittaa lähestyvä The Bough Bends vie Distractionsin perille linnunlaulun säestämänä.