TINDERSTICKS: Ypres

TINDERSTICKS
Ypres
City Slang

Reilun 20 vuoden aikana kymmenen studioalbumia julkaissut Nottinghamista tuleva Tindersticks on tehnyt runsaasti musiikkia myös elokuviin ja luovuttanut laulujaan lukuisiin tv-sarjoihin. Erityisen mieluusti persoonallisen rauhallisesti ja laajasti soiva ja Stuart A. Staplesin baritonilaulun leimaama orkesteri on luonut ääniraitoja ranskalaisen Claire Denisin ohjaamiin filmeihin. Denis-soundtrackeistä on jopa julkaistu oma koosteensa Claire Denis Film Scores 1996–2009 (2011).

Tindersticksin tuorein soundtrack on tähänastisista erikoisin ja myös kuuntelukokemuksena vaativin. Ypres on instrumentaalinen tilaustyö Belgian Ypresissä sijaitsevan ensimmäistä maailmansotaa muistavan In Flanders Fields Museumin pysyvään näyttelyyn. Soinniltaan ja synkeältä tunnelmaltaan tasaiset äänimaisemat ovat täydessä sopusoinnussa masentavan aiheensa kanssa. Ypresin aluksi etäinen kirkonkello lyö verkkaista rytmiä ja museon kolmessa huoneessa soimaan tarkoitettu kuuteen osaan jaettu musiikki on pääosin synteettistä hartautta. Kokonaisuus ei rikkoudu edes yhteen hieman laulullisempaan hetkeen tai yksinäisen puhaltimen välisoittoon.

Ypresin sävelet alleviivaavat hienosti sitä massiivista, suruakin suurempaa murhetta, jonka äärelle In Flanders Fields Museumin vierailijat oletettavasti päätyvät.