Levyarvio: Lauluja haasteiden sävyttämältä uralta – Robert Plantin tuplakokoelma todistaa solistin suuruuden tänäkin päivänä

Robert Plant
Digging Deep: Subterranea
Warner

Vuonna 1980 Robert Plant oli samankaltaisessa asemassa kuin The Beatlesin jäsenet kymmenen vuotta aiemmin: maailman suurin yhtye oli hajonnut alta ja oman soolouran käynnistäminen oli edessä. Tieto siitä, että tekemisiä verrattaisiin vääjäämättä ex-yhtyeen suuriin saavutuksiin painoi varmasti kovana.

Alku olikin hankalaa, mutta ennen pitkää Plant löysi äänensä – tai sehän hänellä oli tallella parhaasta päästä, mutta pikemminkin ilmaisukeinonsa. Vielä vuonna 1990 hän saattoi levyttää vaikka vanhalle yhtyeelleenkin kelpaavan kulkevan rock-runttauksen Hurting Kind, mutta sittemmin meininki oli pitkälti toinen: Plantin vuoden 2005 levy saikin osuvasti nimen Mighty Rearranger. Vapaamielinen musiikkityylien yhdistäminen kantoi hedelmää ja lopputulos on varsin onnistunut.

Sama pätee Plantin uskaliaasti haasteita vastaan ottaneeseen soolouraan jonka 38 vuoden kahdelle pitkälle cd:lle laitettu parhaimmisto on nautittavaa kuultavaa. Täkyiksi kaiken jo omistavalle mukaan on laitettu pari aiemmin julkaisematonta esitystä, ja hienot kannet ansaitsevat erityismaininnan.

Plantin sooloura ei ole ollut aivan yhtä juhlaa, mutta sitä ei tältä hyvin yhteneväiseltä kuulostavalta koosteelta huomaa. Jos olette kuitanneet Robert Plantin menneenä suuruutena, toisen mielipiteen muodostaminen on nyt helppoa.