Levyarvio: Matka brittipopista kohti pehmorockin ydintä – Richard Ashcroft on nyt seestynyt sooloartisti

Richard Ashcroft
Natural Rebel
BMG

Parhaiten Urban Hymns -albumista (1997) ja sen Bitter Sweet Symphonyn aiheuttamasta tekijänoikeuskiistasta muistettavan The Verven laulusolisti Richard Ashcroft aloitti soolouran jo kauan ennen kuin yhtyeensä vuonna 2009 lopullisesti päätti ”Ollako vai eikö olla?” -leikkinsä. Viidennen albuminsa nimestä huolimatta Ashcroft esittäytyy tänään pikemminkin luonnollisena ja turhia pingottamattomana lauluntekijänä kuin kapinallisena.

Natural Rebel yllättää kappaleidensa pakottomalla pehmorockilla. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kevyesti rullaava All My Dreams hipoo jopa täydellistä pophittiä. Jousien silaama Birds Fly voisi olla Tom Pettyn ja George Harrisonin yhteistyötä ja Born To Be Strangersin laiskan letkeää keskitempoista groovea on totuttu kuulemaan etenkin The Rolling Stonesin toimesta.

Vaikka Richard Ashcroft pistääkin Money Moneylla lopuksi silmään albumin rockeimman vaihteen, niin kokonaisuutena Natural Rebel on helposti sulava ja selkeälinjaisen melodinen laulukokoelma. Surprised By The Joy on otsikko, joka käy ainakin soitannollisessa mielessä koko levyn kiteytyksestä.