Levyarvio: Musiikkia Seilin saarelta – Lau Naun soundtrack-albumi heijastelee kauniisti historiallisen paikan epätoivoa

Arvio julkaistu Soundissa 9/2020.
Kirjoittanut: Arttu Tolonen.

Arvio

Lau Nau
Själö
Fonal

Själö sisältää musiikkia Lotta Petronellan dokumenttielokuvaan, joka kertoo samannimisestä saaresta. Suomeksi saaren nimi on Seili ja siellä on aikoinaan ollut sekä spitaaliparantola että mielisairaala, jossa hoidettiin parantumattomia mielisairaita.

Lau Naun Själö on kollaasi elokuvasta, saaresta josta elokuva kertoo ja Laura Naukkarisen sekä Matti Byen säveltämästä musiikista.

Saaren historia on täynnä epätoivoa ja hajonneita, sirpaleisia ihmiskohtaloita. Naukkarisen ja Byen musiikki heijastelee tätä kauniisti, varsinkin osana kollaasia, johon on lisätty ääniä saarelta – luonnosta, ihmisten läsnäolosta.

Musiikissa hallitseva elementti läpi levyn on syntetisaattorilla manipuloitu piano, jonka kaikuvat nuotit kurottavat ajassa omaa luontoaan pidemmälle, kuin Seilissä hoidossa olleiden mielisairaiden kirjoittamat, mutta ilmeisesti lopulta lähettämättömät kirjeet. Kirjeiden tekstejä on lainattu levyllä, joten nekin kurottavat aikaansa pidemmälle, kohti meitä.

Lau Naun Själö on kaunis kuva paikasta ja myös toisesta kuvasta siitä paikasta – eli elokuvasta. Tämä on äärimmäisen kiinnostava tapa toteuttaa soundtrack-levy.

Lisää luettavaa