Levyarvio: Punainen lanka solmussa – Real Estaten eteerisyyteen verhottu indiepop toimii ajoittain

Real Estate
The Main Thing
Domino

Newyorkilaisyhtye Real Estate on pitänyt yllä kunnioitettavan aktiivista julkaisutahtia: vuonna 2009 perustettu orkesteri on ehtinyt jo viidenteen studioalbumiinsa.

The Main Thing kirvoittaa kaksijakoisia tunteita. Toisaalta materiaali on silkkaa priimaa, mutta toisaalta esitystavassa on jotain kummaa tympeyttä. The Main Thingillä tuntuu välillä olevan hukassa se, mikä oikeastaan on tämän yhtyeen ”main thing”.

Hyvin eurooppalaiselta kuulostavan yhtyeen eteerisyyteen verhottu indiepop on toki pääosin laadukasta. Airin hengessä kulkeva avauskappale Friday, ihanan kepeää AOR-ajoa tarjoileva Paper Cup ja beatlesmäisen slide- kitaran kuljettama, pumpulinpehmeä Silent World -poppis ovat levyn muotovalioita.

Taiteellisempi himmailu sen sijaan alkaa puuduttaa nopeasti: kappaleet ovat toistensa peilikuvia, sovitukset yksipuolisia ja yleismeno pahimmillaan aneemista. Samasta vaivasta yhtye on kieltämättä kärsinyt tätä ennenkin.

Raukea surf-instrumentaali Brother vie lopussa homman aivan uuteen ja raikkaaseen suuntaan. Muodollisesti pätevä mutta hieman yksioikoinen The Main Thing kaipaisi lisää tällaisia yllättäviä irtiottoja.