Levyarvio: Setäräppäri vihaa taas kaikkia – Eminem ei hoksaa olevansa vanha ja katkera

Eminem
Kamikaze
Aftermath

Maailma ei rakastanut hip hopin valkoisen virtuoosin Revival-paluulevyä viime vuodelta. Ja sekös miestä vituttaa.

Eminem julmistui kriittisestä vastaanotosta niin, että sylkäisi ulos kokopitkän mittaisen vastauksen vain puoli vuotta edellisen jälkeen. Kamikaze tarjoaa taidoiltaan yhtä mestarillisessa kunnossa olevan Eminemin kuin Marshall Mathers LP:n (2000) aikoihin… mutta mestarilla ei ole enää mitään sanottavaa.

Kamikaze on levy, jossa Eminem vetää huikealla flow’lla ja freestylaa vakuuttavammin kuin kukaan. Mutta sanoma on lattana. Eminem kertoo maailmalle miten iso tähti onkaan ja miten paljon enemmän levyjä hän on nuoruudessaan myynyt kuin kukaan nykyskenen ”muminaräppäreistä”.

Genrensä rajoja nuorena räjäytellyt räppäri ei näytä tajuavan lainkaan, miten ironista on se, kun keski-ikään päästyään sama, nyt superrikas hip hop -ikoni, nurisee nuorten räppärien uudenlaisesta tyylistä. Tai siitä, miten vuosituhannen vaihteen levymyynnit eivät enää tänään takaakaan kritiikitöntä ihailua.

Valtavan määrän medialle ja kollegoille osoitettuja herjoja sisältävä Kamikaze nousi otsikoihin Eminemin ”vihaisena” levynä. Valitettavasti edes herkulliset dissaukset joka suuntaan eivät lopulta tunnu oikein missään — niitä löytyy, koska niitä pitää räppilevyllä olla ja niistä saa kätevästi klikkiotsikoita.