Levyarvio: Sooloileva Knipi on nyt harmoninen ja vakava – Valoilmiöitä peilaa viisikymppisen seesteisyyttä

Knipi
Valoilmiöitä
Capitol

Egotripin myötä lauluntekijänä kasvanut Knipi on julkaissut toisen varsinaisen sooloalbuminsa. Valoilmiöitä-levyn laulut ovat valikoituneet Knipiä (2019) laajemmasta biisimateriaalista, mutta tuloksena on harmoninen ja yleisilmeeltään vakavahko kokonaisuus. Tutun soittajiston kanssa on luotu pehmeä ja särmättömäksi pyöristetty bändisointi, jonka ylle Knipin pikemminkin rauhoittavan lakoninen kuin intohimoinen laulutapa maalaa pian viisikymppisen miehen seesteisyyttä.

Teemoiltaan Valoilmiöitä on ennen muuta levy rakkaudesta. Knipin ja vaimonsa yli kolmekymmenvuotinen suhde on vahvasti läsnä heti järisyttävästä ensikohtaamisesta lähtien. Huomasin vain sinut kiteyttää molemminpuolista ihmetystä aiheuttaneen ihastumisen ja arkistakin kuvastoa sisältävä Sä pelastat mut on vuosikymmenten jälkeenkin umpiromanttinen rakkaudentunnustus. 00840 ylistää puolestaan Knipin kotimaisemia Helsingin Laajasalossa. Rytmiltään kiihkeä soul-kappale Maailman toimivin kaupunki kommentoi nykypäivän kaupunkisuunnittelua ja Korttitalo yllättää Ralph McTellin Streets Of London -klassikon sukuisella melodiallaan.

Melankolian satunnaisesta läsnäolosta huolimatta Valoilmiöitä on kaikessa rakkaudellisuudessaan valoisa ja toiveikas popalbumi.